Connect with us

Hirdetés

technokrata

Korrekt a verseny a távközlési piacon?

Dotkom

Korrekt a verseny a távközlési piacon?

Viviane Redingnél lobbiznak hatékonyabb szabályozásért az alternatív szolgáltatók.

Európa legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatóinak vezetői Viviane Redinggel, az Európai Bizottság információs társadalomért és távközlésért felelős biztosával találkoztak annak érdekében, hogy elérjék, a Bizottság gondolja újra a szektorspecifikus versenyszabályok eltörléséről készülő javaslatát a távközlési piac kulcsfontosságú területein.

Az alternatív távközlési szolgáltatók európai érdekvédelmi szervezete, az ECTA (European Competitive Telecommunications Association) szervezésében létrejött találkozón az érintett cégek képviselői elmondták, a versenykorlátozó tényezők felszámolásában továbbra is számítanak az Európai Bizottság támogatására. A kontinens számos országának piacát még mindig az inkumbens szolgáltatók uralják, ezért a szabályozás esetleges enyhítése még túlságosan korai lenne. Az ECTA álláspontja szerint szigorú szabályozói fellépés hiányában az egyes országok távközlési piacain ismét monopolhelyzet alakulhatna ki, amely korlátozná a felhasználók választási szabadságát, és az Európai Unió alapelveivel is ellentétes lenne.
A találkozó időszerűségét az adja, hogy Viviane Reding biztos asszony a közeljövőben teszi a végső simításokat a Szabályozási Keretrendszer felülvizsgálatán, amelyet várhatóan nyár végén hoznak majd nyilvánosságra.

Innocenzo Genna, az ECTA elnöke és a delegáció vezetője a találkozó kapcsán elmondta: „A jelenleg folyó vita a szabályozás enyhítéséről vagy szigorításáról megkerüli a lényeget. Európának hatékonyabb szabályozásra van szüksége, hogy megteremtse a távközlési piacon a korrekt verseny feltételeit. Viviane Reding biztos asszonyhoz intézett kérésünk lényege, hogy a jelenlegi szabályozási keretrendszerben foglaltak módosítása helyett inkább annak betartatására tegyen lépéseket. A szabályozás esetleges enyhítése csak ez után következhet.”

A találkozón a magyar, cseh, szlovák, román és lengyel alternatív szolgáltatók érdekeit Polgár Tamás, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója képviselte annak érdekében, hogy a versenyhelyzet javuljon ezekben az országokban elsősorban a hurokátengedés területén. Polgár Tamás többek között a szolgáltatóváltás hosszú átfutási idejére, az indokolatlanul bonyolult adminisztrációra és az inkumbens szolgáltatók által alkalmazott automatikusan meghosszabbodó hűségszerződésekre hívta fel Viviane Reding figyelmét.

„Magyarországon a távközlési liberalizáció kapcsán szép eredmények vannak már a hátunk mögött, de maradt még épp elég tennivalónk” – mondta el Polgár Tamás. „Meggyőződésünk, hogy a piaci verseny további erősítése érdekében tett szabályozói erőfeszítések hatékonyabbak lehetnek az Európai Bizottság hathatós támogatásával, mint az egyes országok nemzeti hatóságainak egymástól elszigetelt törekvései” – tette hozzá.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés