Connect with us

Hirdetés

technokrata

Képek a levélszemétben – egyre súlyosodó kihívás

Dotkom

Képek a levélszemétben – egyre súlyosodó kihívás

A képeket tartalmazó levélszemét egyre több bosszúságot okoz elektronikus levelezésünkben – kijátszhatja a hagyományos levélszemét szűrőket, és ezzel túlterhelheti a kiszolgálókat és a postafiókokat.

Nap mint nap kéretlen levelek százmillióit küldik el világszerte. Ez azért is különösen súlyos probléma, mert a levélszemét a világon küldött összes e-mail 90%-át jelenti. Most, hogy a képalapú levélszemét (image spam) mennyisége megnőtt, a kéretlen levelek problémája még nagyobb kihívássá vált, állítja az F-Secure. Az új jelenség mindössze fél év alatt vált általánossá: ma már az összes levélszemét 35%-t teszi ki. Ráadásul, mivel minden egyes képhez egy nagyméretű fájl is tartozik, az ilyen jellegű levelek terhelik le a sávszélesség 70 százalékát.

Az értékes sávszélesség lefoglalásán kívül azonban az is komoly terhet jelent a vállalatok informatikai szakemberei és munkatársai számára, hogy kiszűrjék és megsemmisítsék a kéretlen leveleket. Ugyanakkor maguk a szolgáltatók egyre hatékonyabb e-mail kiszolgálókat választanak és egyre nagyobb sávszélesség-kapacitást vásárolnak, hogy olyan e-maileket kézbesítsenek, amelyekre tulajdonképpen senki sem kíváncsi.

Ironikus, hogy a problémát valójában az átlagos számítógép-tulajdonosok jelentik, akik a legtöbb esetben nem is tudják, hogy a számítógépeiket olyan támadások indítására használják fel, amelyek a saját postafiókjukat célozzák meg. Ez a támadás az úgynevezett botnet rendszerek segítségével történik, amelyen belül a számítógépeket észrevétlenül megfertőzik, majd egy nagyobb számítógépflotta részeként aktiválják, hogy végrehajtsák a levélszemét küldőjének parancsát. A levélszemét döntő többségét a botnetek küldik fertőzött zombi-számítógépeiken keresztül.

A probléma nagyságát érzékelteti a következő néhány adat: egy tipikus Warezov-alapú botnet 160 millió kéretlen üzenet elküldésére képes csupán két óra leforgása alatt. A tavalyi évben a botnetek 30%-kal növelték a levélszemét mennyiségét. A vállalatok esetében pedig, amelyek gyakran a levélszemét-támadások célkeresztjében állnak, ez a szám az 50%-ot is elérte.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés