Connect with us

Hirdetés

technokrata

A visszahívások miatt hiánycikké váltak az akkumulátorok

Dotkom

A visszahívások miatt hiánycikké váltak az akkumulátorok

A globális hiány több mint 15 százalékos áremelkedést idézett elő.

Az utóbbi hónapokban biztonsági okokra hivatkozva egyre több vállalat hívta vissza cserére a készülékeibe szerelt akkumulátorokat. Mindez annyit jelent, hogy világszerte durván nyolcmillió akksi került vissza a vállalatokhoz, amelyek cellái a Sony gyáraiban készültek. Ez nem csak rossz hír, hanem jó is, hiszen megnyugvással tölti el a fogyasztókat az, hogy elkerülték az olykor akár életveszélyes helyzetet is előidézhető túlmelegedési problémákat, például laptopok esetében. Szerencsére a vállalatok gyorsak voltak, meglehetősen hamar intézkedtek a visszahívásokról és a cserékről. Az árnyoldalon viszont ott állnak sorban az üres polcok és a kongó konténerek. A visszahívások miatt ugyanis globális szinten is hiánycikké váltak az akkumulátorok.

Az elemzők szerint az akksiellátás jelenleg világszinten kritikusan alacsony szinten van. Ennek ellenére többek között a világ egyik legnagyobb lítiumcella-gyártója, a Sanyo sem képes a pótlás leszállítására. A Samsung SDI Co. lítiumcelláinak mennyisége szintén kifutóban van. A tajvani Nexcell Battery szerint, amelynek a Sanyo és a Sony a beszállítója, nagyon nehéz jelenleg alapanyaghoz jutni. A cég egyik vezetője, Eric Lai elmondta, hogy kis mennyiségben még képesek szállítani, de nagyobb cellamegrendelést egyszerűen lehetetlen leadni a cellagyártókhoz.

A globálishiány miatt az akkumulátorok ára több mint 15 százalékkal emelkedett, mondják az elemzők. Az IBM, Apple, Lenovo, Hitachi, Toshiba, Dell, Fujitsu, Sharp és világszerte sok más vállalat jelentette be az utóbbi hónapokban a visszahívásokat. Tény, hogy a jelentések szerint a Sony jelenleg 43 millió cella megsemmisítésén dolgozik, amely a veszélyes akkumulátorok hibás celláinak csupán egy része. Eric Yu, a tajvani ETI Pack vezetője szerint ez több mint 10,8 millió akkumulátort érint.

A Sony maga nem jelentetett meg pontos információkat arra vonatkozóan, hogy összesen hány vállalat építette készülékeibe a hibás cellákat tartalmazó akksikat, valamint azt sem tudni, hogy mindez mennyibe került pontosan. Annyi biztos, hogy a Sony legalább 251 millió dollárja bánja a visszahívást. Mindezt tetézi, hogy a vállalat ezek után kemény versenynek nézhet elébe a konkurens cégekkel szemben. Dél-Korea legnagyobb gyártója, a LG Chem Ltd. már számos megrendelőt lasszózott el a Sony-tól. Az Acer és a HP beszállítója a Celxpert Energy Corp. eddig 30 százalékban a Sony-tól rendelt, azonban minőségi kifogásra hivatkozva lenullázta a megrendeléseket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés