Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP – vége a dalnak

Dotkom

Windows XP – vége a dalnak

Megszűnik a Microsoft hivatalos támogatása.

A Windows XP régóta jelen van már a piacon, legalábbis ami a Windows-ok életciklusát illeti. Még 2001 őszén debütált, azaz öt évvel ezelőtt jelent meg. Azóta sok javítást, változtatás megélt az operációs rendszer, ám egyszer minden OS-t utolér a fejlesztői támogatás megszűnésének végzete. Redmond a múlt héten jelentette be, hogy a Windows XP esetében is eljött ez a pillanat.

Mindez azonban nem érinti az összes XP-t, csak azokat, amelyek az SP1 és az SP1a változatával rendelkeznek. Azok számára, akik még mindig nem frissítettek a második javítócsomagra, két opció maradt: vagy beletörődnek a termékfrissítések elmaradásába, vagy upgrade-elnek.

Mindez egybevág a Microsoft üzletpolitikájával. Redmond ugyanis „mainstream támogatást” egy teljes termékre legalább 5 évig ad (speciális megállapodások, nagyobb vállalatok, intézmények számára egy-két évvel tovább szokta biztosítani a patch-eket); ám egy service packet csak a következő SP megjelenését követő 12 hónapig támogat. Ehhez képest már így is kitolta az SP2-vel rendelkező Windows XP-k supportját: az operációs rendszer második javítócsomagja ugyanis 2004 szeptemberében jelent meg (az első pedig 2002 szeptemberében).

Tulajdonképpen minden érv az SP2 mellett szól: a kompatibilitási hibák már rég a múlt ködébe vesztek, és a javítócsomag jóval nagyobb biztonságot kínál, mint az elődje. Aki nem tette meg tehát a frissítést, annak itt az idő: a mai napon megjelenő javítássorozat (melyről holnap részletesebben is beszámolunk) lesz az utolsó, amit még automatikusan megkapnak az SP1-gyel rendelkező felhasználók.

Amennyiben valaki nem tudná, hogy melyik változattal rendelkezik, könnyen megnézheti, ha jobb egérgombbal kattint a Sajátgép (My Computer) ikonon a desktopon, majd kiválasztja a Tulajdonságok (Properties) menüpontot.

Ez egyébként már a harmadik „leállás” az idén: júliusban a Windows 98 és a ME kiadások supportja szűnt meg végleg.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés