Connect with us

technokrata

A gazdaság megy a maga útján

Dotkom

A gazdaság megy a maga útján

Magyarország megítélésének markáns javulására csak jövőre lehet számítani.

A GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint a szigorú 2007. évi költségvetés és a körvonalazódó reformok okozta érdeksérelmek társadalmi feszültséget okoznak, a gazdasági folyamatok azonban konszolidált keretek között maradnak.

A befektetők bizalma, s ezzel a forint fokozatosan erősödni fog. Magyarország megítélésének markáns javulására azonban csak jövőre lehet számítani.

A magyar gazdaság fejlődése a II. negyedévben kissé lassult, júliusban viszont valamelyest gyorsult. Az ipari termelés az I. negyedévihez hasonló ütemben bővült, a járműgyártás júliusban csaknem egyharmaddal növelte kibocsátását az egy évvel korábbihoz képest. Magas a rendelésállomány és ezen belül az új rendelések szintje. Az első hét hónapban a Dél-Dunántúlon mintegy 5,5%-kal csökkent, Észak-Magyarországon viszont 18%-kal bővült az ipari termelés. Az építőiparban az előző hónapok visszaesése után júliusban, ha szerényen is, de nőtt a kimutatott termelés. A kiskereskedelmi forgalom viszont tovább lassult, s folytatódott a gépjármű-kereskedelem visszaesése. Az üzemanyag-forgalom a magas ár ellenére töretlenül 10%-kal bővül.

Az infláció márciusban és áprilisban volt a legalacsonyabb, 2,3%, azóta emelkedik, augusztusban már 3,5% volt. Az augusztusi energiaár-emelés és a szeptemberi áfa-emelés hatására az infláció decemberben elérheti az 5,8%-t, éves átlagban a 3,7%-ot. Az infláció tetőzése 2007 kora nyarán várható, amit gyors esés fog követni.

Az idei első hét hónapban a bruttó keresetek 7,4, a nettó keresetek 8,2, a reálkeresetek pedig 5,5%-kal emelkedtek. Ezen belül a versenyszektorban mintegy 1 százalékponttal gyorsabb a dinamika. Az év során a bruttó keresetek növekedésének lassulása, a nettó keresetek első félévhez viszonyított csökkenése (de az előző évinél így is jóval magasabb szintje) várható. Az év egészében – a költségvetési konszolidáció hatására – már csak 2,5% körüli átlagos reálkereset-emelkedés valószínű.

Idén a foglalkoztatottak száma lényegében stagnál, a versenyszektorban kissé nő, a költségvetésiben csökken. A munkanélküliség az I. negyedévhez képest mérséklődött, de azóta ismét emelkedik, az év végére – részben szezonális okokból, részben a megkezdődő állami racionalizálás hatására – várhatóan még magasabb lesz.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya az I. félévben 400 millió euróval volt magasabb a tavalyinál, de ez főleg az EU-támogatások második félévre tolódásával függ össze. Az áruforgalmi mérleg javult, a szolgáltatási romlott – de ezen belül az idegenforgalmi kedvezőbb lett -, a jövedelemkiáramlás pedig gyorsult.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

samsung galaxy
TAG Heuer Carrera

SmartWatch

Új luxus kollekcióval rukkolt elő a Tag Heuer

2020. szeptember 24. csütörtök
dell laptop

Kütyük

Dell laptop: iskolások számára ideális választás!

2020. szeptember 23. szerda
samsung
galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin