Connect with us

Hirdetés

technokrata

Technológiai fejlődés: nem elidegenít, hanem összehoz

Dotkom

Technológiai fejlődés: nem elidegenít, hanem összehoz

Egy felmérés szerint az Internet megjelenése a hétköznapokban inkább összehozza a családokat.

Általánosan ismert és elfogadott az az elmélet, mely szerint a Világháló megjelenése hozzájárul az emberek egymástól való elidegenedéséhez – de vajon tényleg így van-e? Ezt (is) vizsgálta egy 16 országra, többek közt amerikai, ázsiai, európai államokra kiterjedő felmérés, melyet a Yahoo és az OMD végzett. Több mint 4500 család megkérdezésével arra keresték a választ a kutatók, hogy mi az összefüggés a családtagok egymással eltöltött ideje és a háztartásban megtalálható infokommunikációs eszközök száma között.

A tanulmány konklúziója szerint az információs kor eszébe juttatja az embereknek a család fontosságát. Egy kicsit azonban sántít a felmérés megállapítása, mégpedig azért, mert korábban – a PDA-k, mobiltelefonok, otthoni Wi-Fi hálózatok előtti időszakban – semmilyen tanulmány nem készült, ami a család összetartását vizsgálta volna. Tovább csökkenti a kutatás megállapításának egzaktságát, hogy „offline” családok nem vettek benne részt, kontrollcsoport gyanánt.

Lássuk azonban részletesen, hogy mire jutottak a tanulmány készítői a „bedrótozott családok” vizsgálatakor! A válaszadók hetvenhárom százalékának legalább egy gyereke van, ők úgy nyilatkoztak, hogy a családi vacsorát fontosnak tartják. Tíz felnőttből (ide értve a gyermektelen és hajadon embereket is) nyolc úgy érezte, hogy a családjával töltött idő élvezetesen telik. Mindeközben a technika által lehetővé tett „multitasknak” köszönhetően egy nap átlagosan 43 órányi tevékenységet tudtak elvégezni, beleértve az alvást is. Ez úgy valósulhat meg, magyarázza a felmérés, hogy míg valakivel cseveg az egyik családtag egy üzenőprogramon keresztül, addig képes a Webet is böngészni, illetve szöveges üzeneteket küldeni/fogadni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés