Connect with us

Hirdetés

technokrata

A tűzfalak atyja

Dotkom

A tűzfalak atyja

Interjú Marcus J. Ranummal

Marcus J. Ranum az informatikai biztonsági rendszerek világhírű szakértője, a proxy tűzfal-technológia feltalálója, valamint az első kereskedelmi forgalomba került tűzfal fejlesztője. Exkluzív interjúnkban bemutatjuk az embert.

A legendás egyéniségű Marcus húsz éve dolgozik az informatikai biztonság területén, de nem csak ennek köszönhető, hogy őt tartják a biztonságtechnika egyik legelismertebb szakértőjének: Marcus nevéhez fűződik a proxy tűzfal-technológia, valamint az első kereskedelmi forgalomba került tűzfal fejlesztése. A 80-as évek vége óta számos jövőbemutató biztonságtechnikai terméket tervezett, mint a DEC SEAL, a TIS tűzfal eszköztár, a Gauntlet tűzfal és az NFR Network Flight Recorder behatolás érzékelő rendszer. Marcus J. Ranum készítette el a tökéletes tűzfal leírását is, mely kiválóan szemlélteti azt az elvet, miszerint hibátlan rendszer nincs. Marcus Ranum jelenleg a Tenable Security Network biztonsági igazgatója. A vállalat legismertebb terméke a Nessus sérülékenység vizsgáló, emellett számos sebezhetőségi menedzsmenteszköz fejlesztését tudhatja magáénak.

A Pennsylvania-ból érkező Marcus tizennégy órát repült, hogy a BalaBit Security meghívására előadást tartson a hálózati határvédelem jövőjéről az ITBN-en. Budapest szívében, egy állóhajón horgonyoztunk le, és hallgattuk több órán keresztül lebilincselő történeteit. Marcus első látásra tipikus amerikai benyomását kelti, lazaságát, könnyedségét egyértelműen a tengeren túlról hozta, ám a vacsora alatt kiderült, hogy egyéni stílusát bizonyos területeken ír gyökerei határozzák meg. A találkozóra készülve átfutottam a honlapját, ahonnét egy western filmekbe illő cowboy nézett vissza rám, aki szabadidejében meztelen nőket fotóz, meglehetősen kreatív – ám semmiképp sem ízléstelen pózokban. És igen, mellesleg megalkotta a hálózati biztonságtechnika alapvető eszközeit, alapított két céget, tanácsot ad kormányoknak és jó néhány Fortune 500 vállalatnak.

Amikor Marcus J. Ranum végre fizikai valójában is megjelent előttem farmerben és piros western ingben – éppen csak a csizma és a kalap hiányzott róla. Úgy sejtem, a helyszínre való tekintettel hagyhatta őket a szállodában. A gyönyörű panorámát kínáló étterem asztalához leülve Marcus – úgy tűnt – éppen a Budai várat csodálta, ám első kérdésével, mely a várfalak hiányát firtatta, rögtön bebizonyította, hogy ízig-vérig biztonságtechnikai szakember.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés