Connect with us

Hirdetés

technokrata

A féreg, ami már 2 éve uralja az Internetet

Dotkom

A féreg, ami már 2 éve uralja az Internetet

A Netsky első változatai még 2004-ben bukkantak fel; a féreg még idén augusztusban is az élen végezeett a víruslistán.

Az összes, ártalmas szoftverrel kapcsolatos incidens közül minden ötödik (19,9 százalék) egyetlen féregváltozattal, a régóta létező Netsky P variánsával kapcsolható össze, amely ezzel vezeti is a Sophos cég augusztusi top 10 listáját. A féreg egyébként már számos alkalommal „mutálódott”, azaz az alapját képző forráskódot számos esetben módosították internetes támadást tervező programozók. Terjedése, gyakorisága annak függvényében igazán aggasztó, hogy a támadást ellehetetlenítő javítások már több mint két éve léteznek.

Ugyanakkor mindenképpen pozitív trend, hogy a nyár utolsó hónapjában mindössze minden 278-ik e-mailt találta fertőzöttnek az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat. Tavaly augusztusban ugyanez a szám még 50-re rúgott, azaz majdnem hatodára esett egy év alatt a vírussal fertőzött elektronikus levelek száma. Sajnos mindez nem jelenti a ránk leselkedő digitális fenyegetések számának csökkenését, inkább a támadási formák változását indikálja.

Visszatérve a férgekre: a Netsky-P-t közvetlenül a Mytob-AS követte, mely az ártalmas programokkal kapcsolatos bejelentések 15,8 százalékáért felelt; tehát igen közel végzett a toplistáshoz. A Bagle-Zip pedig az észlelt fenyegetések 8 százalékát tette ki, olvasható a felmérésben.

Augusztusban egyébként kettő híján 2000 új digitális kártevőt azonosított a Sophos, melyek zöme (71,8 százalék) trójai (vagy trójai-szerű) program volt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés