Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kritikus hibák a Firefoxban

Dotkom

Kritikus hibák a Firefoxban

Még a múlt héten adta ki a Mozilla Tűzróka böngészőjének legújabb, nemrég felfedezett hibáktól mentes változatát.

Több biztonsági rést is felfedeztek a Firefoxban, melyek közül a legnagyobb veszélyt az a sebezhetőség jelentette, aminek révén a támadók akár az egész PC felett is átvehették az ellenőrzést. A Mozilla tájékoztatása szerint a legújabb 1.5.0.5-ös kiadás megszünteti ezeket a behatolási pontokat; emellett továbbfejlesztett stabilitással rendelkezik. A javítások egyébként a nyíltforrású böngészőbe épített frissítőmechanizmus révén is elérhetők. A fejlesztők minden érintett számára javasolják a legújabb változatra való mihamarabbi áttérést.

A dán, IT-biztonsággal foglalkozó Secunia az adott hibák veszélyességét jelző ötfokozatú skáláján highly critical besorolással illette, azaz négyes szintű kockázatúnak minősítette a múlt héten ismertetett sebezhetőségeket.

Érdemes még megjegyezni, hogy a többi szoftverfejlesztőhöz hasonlóan a Mozilla sem biztosít már frissítéseket a régebbi fejlesztésű böngészőihez. Az 1.0.x-es vonalhoz utoljára áprilisban jött ki javítás, ekkor módosult a verziószám 1.0.8-ra; a kiadó azóta az 1.5.x-es szoftvereit ajánlja a felhasználóknak, ha biztonságban szeretnék tudni számítógépüket. Emellett dolgoznak a második generációs browseren is; a már bétaváltozat formájában létező szoftver olyan újdonságokkal rendelkezik majd, mint például a jelszóhalász pajzs (phishing shield), mely az online információlopás ellen hivatott megvédeni az internetezőt.

Habár sokan várják az alternatív böngészők legnépszerűbbikének következő kiadását, a rivális Microsoft sem ül a babérjain: Redmond időközben tovább folytatta munkálatait az Internet Explorer hetes változatán; mely szintén rendelkezni fog majd antiphishing képességekkel. A microsoftos browser előreláthatólag 2006 utolsó negyedévében jelenik majd meg.

A Firefox legújabb, magyar és angol nyelvű változata egyaránt letölthető Download szerverünkről.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés