Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megugrottak a szervereladások

Dotkom

Megugrottak a szervereladások

Az IDC szerint a volumenszerverek piaci terjedésével megugrottak a szervereladások a kelet közép-európai piacon.

Az elmúlt év során rendkívüli, 27,3 százalékos mértékben, 275 ezer darabra nőtt a kelet-közép-európai régióban eladott vállalati szerverek száma. Az árak csökkenése és a volumenszerverekre történő átállás miatt az eladásokból származó árbevétel valamivel szerényebb – de még mindig jelentős – ütemben, 12,7 százalékkal, 1,6 milliárd dollár közelébe emelkedett. Az IDC szerint a regionális szerverpiac növekedésének motorját továbbra is a kormányzati IT-kiadások, a leendő és új tagállamoknak adott EU-források, valamint az üzleti bizalmat javító és a KKV-k IT-fogyasztását élénkítő kedvező gazdasági mutatók hajtják.

„A kelet-közép-európai régió piacán mindenütt nőtt az eladási volumen az elmúlt év során, többnyire olyan mértékben, amelyhez viszonyítva a nyugat-európai szerverpiacok szinte stagnálnak” – mutatott rá Stefania Lorenz, az IDC CEMA rendszerekért felelős programmenedzsere. „Az alacsonyabb árak és a volumenszerverek terjedése óriási különbségeket eredményezett az árbevétel-növekedés ütemében. Míg Bulgáriában hihetetlen, 71 százalékos, Oroszországban pedig több mint 32 százalékos mértékben bővült az árbevétel, Csehországban, Magyarországon és Horvátországban érték szempontjából valójában szűkült a piac az olcsóbb gépek miatt.”

Méret tekintetében továbbra is Oroszország a régió legnagyobb nemzeti piaca – 2005-ben itt zajlott a térségbeli szervereladások több mint 42 százaléka. A nagyszabású kormányzati projekteknek köszönhetően ezen a piacon egész évben, sőt még jövőre is gyors növekedés várható. A 16 százalékos darabszám szerinti részesedéssel második helyen álló Lengyelországban ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok projektjei állnak a növekedés hátterében. A harmadik, negyedik és ötödik helyet Csehország, Magyarország és Ukrajna birtokolja.

Tavaly egyértelműen a HP volt a kelet-közép-európai szerverpiac első számú szállítója – eladási volumen szempontjából mindenütt az első helyen végzett. Az IBM a második – Ukrajna kivételével országos bontásban is mindenütt a dobogó második fokát foglalja el. Összesítésben harmadik lett a Dell – Ukrajna és Románia kivételével a nemzeti piacokon is egyöntetűen bronzérmes. Az eladási darabszám 58,8 és a piaci árbevétel 58,2 százalékát a térségben ez a három szállító generálta. Összesített árbevétel alapján HP, IBM és Sun Microsystems a szállítói rangsor.

Az olcsóbb szerverek térnyerése várhatóan a következő néhány évben is folytatódik. Az IDC szerint 2003-ban az eladási darabszám 44,6 százalékát tették ki a 3000 dollár alatti árfekvésű rendszerek. Két évvel később ez az arány már több mint 50%. (Bár hozzá kell tenni, hogy 2005-re egy kivételével valamennyi ársáv kitolódott.) Előrejelzések szerint 2010-re a mutató meg fogja közelíteni az 53 százalékot. Míg a felső kategóriás (500 ezer dollár feletti árú) szerverek az eladási darabszám kevesebb, mint 0,1 százalékát adják, az összárbevételből közel 16 százalékkal részesednek.

„A régió szerverpiacai fényes jövő előtt állnak” – vélekedik Lorenz. „A fejlődés mozgatórugói néhány éven át még biztosan kitartanak, bár a növekedés már nem lesz ennyire lendületes.” Az IDC szerint az idén valamivel kevesebb mint 17 százalékkal nő az eladott szerverek darabszáma a régióban, és ez az ütem 2007-ben 13 százalékra lassul. A folyó évben várhatóan Oroszország, Ukrajna és Magyarország lesz a három leggyorsabban bővülő piac, ezen belül Ukrajnában a növekedés a 38 százalékot is meghaladhatja.

A magyar szerverpiac a régióhoz hasonlóan ismét egy kitűnő évet zárt, több mint 16 ezer szervert értékesítettek, ami 24,4%-kal több mint az előző évben. Értékben viszont a piac 12%-ot csökkent 2004-hez képest, ami az olcsó volumenszerverek (25 ezer dollár alatti szerverek) dinamikus terjedésének volt betudható. A teljes szerverpiac növekedésének hajtóereje a nemzetközi gyártók által kínált rendkívül kedvező árú, belépő kategóriás PC-szerverek voltak. A középkategóriás szerverek (25-500 ezer dolláros árkategória) piaca egy visszafogott 8,9%-os növekedést produkált, ami darabszámban 477 eladott szervert jelentett 2005-ben. A felső kategóriás szerverek (500 ezer dollár felett) értékesítése visszaesett tavaly, összesen 10 darabot adtak el.

A volumenszerverek növekvő népszerűségének köszönhetően a 2005-ös év volt az első, amikor értékben a teljes piac már több mint felét ezek a rendszerek adták ki.

A „Central and Eastern Europe Enterprise Servers: Technology Markets 2006-2010 Forecast and 2005 Vendor Shares” című tanulmányában az IDC tizenegy országban (Oroszország, Lengyelország, Cseh Köztársaság, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Bulgária, többi kelet-európai ország) tekinti át és elemzi a nagyvállalati rendszerek, szerverek és munkaállomások piacát – az adatokat szállító, processzortechnológia és operációs rendszer szerint bontva. Az adatokat az IDC 10 árszegmensre osztja. A tanulmány a piacméret 2010-ig várható alakulásáról is részletes előrejelzést ad.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés