Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bizottsági javaslat a roaming díjak csökkentésére

Dotkom

Bizottsági javaslat a roaming díjak csökkentésére

A Bizottság évek óta igyekszik elérni a barangolási díjak csökkentését.

Az Európai Bizottság szerdán olyan uniós rendeletet terjesztett elő, amely a külföldi mobiltelefon-használat költségeit esetenként akár 70 százalékkal is csökkentheti. A Bizottság ezzel kívánja elérni, hogy az EU fogyasztói a barangoló szolgáltatásokért (roaming) ne fizessenek indokolatlanul magasabb árat, mint belföldi hívásaikért.

Jelenleg legalább 147 millió uniós polgárt (ebből 37 millió turistát és 110 millió üzleti fogyasztót) érint, hogy a mobiltelefonálás során a nemzetközi barangolás díja rendkívül magas. Ha az Európai Parlament és az EU Miniszterek Tanácsa támogatja a Bizottság javaslatát, az új EU-rendelet – amely az EU hivatalos lapjában történő közzétételétől számítva minden tagállamban közvetlenül alkalmazandó jogi eszköz – 2007 nyarán hatályba léphet.


A Bizottság – a fogyasztóknak szánt figyelmeztetésekkel és az önszabályozásra való felszólításokkal (IP/04/1458, IP/05/901, MEMO/05/247, SPEECH/01/375), versenyjogi vizsgálatokkal (IP/04/994, IP/05/161 és a nemzeti szabályozó hatóságok nemzeti szintű cselekvésre való felhatalmazásával – évek óta igyekszik elérni a barangolási díjak csökkentését. Ugyanakkor a barangolás határokon átívelő jellegénél fogva e kezdeményezések csak korlátozott eredménnyel jártak.

A Bizottság február 20. és május 12. között végzett nyilvános konzultációja kimutatta, hogy csak a barangolási díjak szabályozásával érhető el változás az EU-ban. Az Európai Tanács március 24-én hangsúlyozta „a barangolási díjak csökkentésének fontosságát a versenyképességre nézve.”

Az új EU-rendelet az első olyan EU-jogszabály, amely úgynevezett megszüntetési záradékot foglal magában: A Bizottság várakozásai szerint az új EU-rendelet által mind a nagykereskedelmi, mind a kiskereskedelmi szintű barangolási díjak szintjére tett hatás négy év után válik fenntarthatóvá. Ezért az új EU-rendelet alkalmazása a hatályba lépésétől számítva négy év elteltével automatikusan megszűnik.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés