Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább folytatódik a pénzmosás elleni küzdelem

Dotkom

Tovább folytatódik a pénzmosás elleni küzdelem

A törvényi szabályozások már az Európai Unióban is komoly kihívások elé állították a pénzintézeteket.

A márciusi pénzmosás elleni konferencián a pénzügyi szektor kockázatkezelő szakemberei értekeztek a pénzmosás elleni küzdelem legújabb trendjeiről. A szakmai rendezvény elsősorban a közép- és kelet-európai régióra fókuszált.

Függetlenül attól, hogy elhanyagolhatóan kicsi bűncselekményekből, vagy nagy volumenű drogkereskedelemből, esetleg fegyvercsempészetből származik a pénz, a pénzmosás illegális tevékenység, amelyre fényt kell deríteni. A nyomozó hatóságok feladata a törvénytelen cselekményre utaló összegek nyomon követése és a bűnözők leleplezése, azonban óriási szerep hárul a pénzintézetekre, hiszen a felderítés költséges feladatként napi szinten jelen van a bankok életében. A leghatékonyabb eszközök használatát eddig elsősorban a megtérülés indokolta, ma már azonban a szigorú törvényeknek való szabályozói megfelelés is szükségessé teszi a pénzmosás elleni erőteljes fellépést támogató informatikai eszközök alkalmazását.

A témában ez év márciusában a SAS kezdeményezésére konferenciát rendeztek Bécsben a „Pénzmosás elleni küzdelem és vállalati kockázatkezelés az új világrendben” címmel. A konferencia elsősorban az ún. feltörekvő piacokra fókuszált, így a kelet-közép-európai országokra. Ezek a régiók azért lettek kiemelt jelentőségűek, mert az amerikai szabályozást követve az Európai Unió 2005 decemberében deklarálta az Európai Pénzmosás Elleni direktívát, amely 2007 januárjában lép majd életbe.

Ian Angell, a London School of Economics professzora szerint: „A gyanús tranzakciók felderítése egyáltalán nem olyan egyszerű, ahogy azt a törvényalkotók elképzelték. Az Egyesült Királyságban eddig összesen 40 millió euró tisztára mosását leplezték le, ennek költsége azonban több mint tízszeresére rúgott.”

A pénzmosás felderítésekor tehát nem feltétlenül a költségek játsszák a döntő szerepet, hiszen a bűnözés a bankok számára adottság, megakadályozása számukra szükségszerű. A feketepénz nemzetközi áramlása ugyanis árthat a pénzügyi szektor hírnevének és stabilitásának.

Tor Ivar Mysen Norvégia egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatójának, a DnB NOR csalásfelderítési osztályának vezetője szerint: „A bizalom különösen fontos a bank szektorban. Egyetlen bank sem engedheti meg magának, hogy megszegje a szabályokat- nem csak a lehetséges szankciók, hanem elsősorban a hírnév sérülése miatt.”

Tor Ivar Mysen elmondta a konferencián, hogy a bankok főként az új törvényi szabályozások miatt vezetik be, illetve fejlesztik pénzmosás elleni rendszereiket, anélkül, hogy ROI-t (a befektetés megtérülését) várnának el a szoftverbeszerzéstől. „Éppen ezért mi olyan megoldásokat javasolunk ügyfeleinknek, amelyekkel valamilyen hasznot érhetünk el.”

Ilyen hasznot jelenthet a hatékonyság mellett a gyanús ügyeletek rugalmas és gyors felderítése. A hatékonyság azért fontos, mert a gyanús ügyletek megállapításakor csak a valóban pénzmosást rejtő magatartás kiszűrése teszi indokolttá a további vizsgálatokat. A gyanús tranzakciók túlzottan nagy száma ugyanis hátráltatja a nyomozóhatóságok munkáját.

Rugalmasságra azért van szükség, mert a csalók gyorsan kiismerik a rendszereket, és megtalálják azokat a réseket, amelyek lehetővé teszik, hogy ne akadjanak fent a szűrőn. A bűnözők utolérésében legmeghatározóbb paraméter mégis a gyorsaság. Mindezek együttese teszi költséghatékonnyá a pénzmosás elleni alkalmazásokat.

A temérdek mennyiségű adat elemzéséhez, a hatékonyság, a rugalmasság és a gyorsaság biztosításához az egyszerű szoftverek már nem elegendőek. Üzleti intelligencia megoldásokra van szükség.

A konferenciát támogató SAS áprilisban továbbfejlesztett pénzmosás-elleni megoldásával is hozzájárul ahhoz, hogy a bankok sikeresen felvegyék a harcot a bűnözés ellen.

A SAS Anti-Money Laundering szoftver a világ egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatócsoportja, a HSBC munkáját is segíti. A vállalat a szoftverrel támogatott hatékony csalásfelderítésért átvehette a SAS Enterprise Intelligence 2006 díjat. Az elismerést a vállalat nevében George Lennox, a HSBC Group Credit and Risk üzletágának igazgatója vette át. „A várakozásainkat felülmúló projektet az idő és költségkorlátok betartásával adtuk át” – fejtette ki Lennox. „Észleli a csalást, és hatszor gyorsabb, mint az eddigi megoldások.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés