Connect with us

Hirdetés

technokrata

e-bevallás: még mindig többezren nem regisztráltak

Dotkom

e-bevallás: még mindig többezren nem regisztráltak

Közel 3.000 cég nem regisztrálta magát az e-bevallásba a meghosszabbított határidő ellenére. A regisztrációval a kötelezettségek nem szűnnek meg, a rendszeres havi bevallás elmulasztása szintén sokszázezres büntetést vonhat maga után.

Az APEH június eleji adatai szerint közel 3.000 cégtől nem érkezett regisztráció az e-bevallás meghosszabbított határidejéig, május 31-éig. Ha az adóhatóság e cégek mindegyikére kirója a maximális 500 ezer forintos mulasztási bírságot, közel másfél milliárd forint folyhat be az államkasszába.

Az e-bevallásban nem csak a regisztráció elmulasztása, hanem a havonta kötelező adatszolgáltatás elmulasztása vagy pontatlansága is sokszázezres büntetést vonhat maga után, amelynek maximuma munkavállalónként 200 ezer forint. 2007. januárjától már az összes vállalkozásnak minden hónapban adatot kell szolgáltatatnia a munkavállalóknak kifizetett bérekről, ráadásul APEH által megadott elektronikus formátumban. A hibás vagy késedelmes bevallások okozta károk elkerülését nagyban segíthetik az integrált ügyviteli rendszerek, mivel az e-bevallásban egy az SZJA bevalláshoz hasonló bonyolultságú dokumentumot kell az adózónak rendszeresen és adott határidőig kitölteni.

Jelenleg sajnos a már bevallásra kötelezett cégeknek is csupán 50-60%-a rendelkezik olyan informatikai rendszerrel, amely képes a kívánt formátumban továbbítani az adatokat az e-bevallások fogadására kialakított rendszer felé. Az integrált rendszerekkel a bevallás folyamata automatizálható, így az összes adatszolgáltatás és adóbevallás leegyszerűsödik.

A rEVOLUTION Software-nél május óta elérhető e-Bevallás program alkalmas az előírt (benyújtható) formátum előállítására, valamint az adatok utólagos megtekintésére és szerkesztésére.

Tovább


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés