Connect with us

technokrata

e-bevallás: még mindig többezren nem regisztráltak

Dotkom

e-bevallás: még mindig többezren nem regisztráltak

Közel 3.000 cég nem regisztrálta magát az e-bevallásba a meghosszabbított határidő ellenére. A regisztrációval a kötelezettségek nem szűnnek meg, a rendszeres havi bevallás elmulasztása szintén sokszázezres büntetést vonhat maga után.

Az APEH június eleji adatai szerint közel 3.000 cégtől nem érkezett regisztráció az e-bevallás meghosszabbított határidejéig, május 31-éig. Ha az adóhatóság e cégek mindegyikére kirója a maximális 500 ezer forintos mulasztási bírságot, közel másfél milliárd forint folyhat be az államkasszába.

Az e-bevallásban nem csak a regisztráció elmulasztása, hanem a havonta kötelező adatszolgáltatás elmulasztása vagy pontatlansága is sokszázezres büntetést vonhat maga után, amelynek maximuma munkavállalónként 200 ezer forint. 2007. januárjától már az összes vállalkozásnak minden hónapban adatot kell szolgáltatatnia a munkavállalóknak kifizetett bérekről, ráadásul APEH által megadott elektronikus formátumban. A hibás vagy késedelmes bevallások okozta károk elkerülését nagyban segíthetik az integrált ügyviteli rendszerek, mivel az e-bevallásban egy az SZJA bevalláshoz hasonló bonyolultságú dokumentumot kell az adózónak rendszeresen és adott határidőig kitölteni.

Jelenleg sajnos a már bevallásra kötelezett cégeknek is csupán 50-60%-a rendelkezik olyan informatikai rendszerrel, amely képes a kívánt formátumban továbbítani az adatokat az e-bevallások fogadására kialakított rendszer felé. Az integrált rendszerekkel a bevallás folyamata automatizálható, így az összes adatszolgáltatás és adóbevallás leegyszerűsödik.

A rEVOLUTION Software-nél május óta elérhető e-Bevallás program alkalmas az előírt (benyújtható) formátum előállítására, valamint az adatok utólagos megtekintésére és szerkesztésére.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin