Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szigetalkalmazás – közintézmények izolálva

Dotkom

Szigetalkalmazás – közintézmények izolálva

Közel tizenháromezer intézmény támogatja folyamatait informatikai megoldásokkal, a szoftverek legnagyobb része továbbra is szigetalkalmazás.

A hazai közintézmények közel négyötöde, egész pontosan 78 százaléka használ szoftveres megoldást ügyviteli és egyéb szervezeti folyamatainak ellátására – olvashatjuk a Magyar Infokommunikációs Jelentés legutóbbi kiadásában. Az egy évvel korábbi penetrációs szinttel összevetve ez csak néhány százalékos emelkedést jelent.

Létszámarányosan
A szervezetek szoftveres ellátottsága a központi költségvetési forrásokból finanszírozott körben a legjobb, 94 százalékos – mutatnak rá a BellResearch elemzői. A sor második helyén az egészségügyi szféra áll [egy év alatt itt mérték a legnagyobb változást a kutatók], amelyet az önkormányzati pénzekből gazdálkodó szervezetek követnek 81 százalékos penetrációs szinttel, ami az elmúlt időszakban gyakorlatilag nem változott. Az oktatási szférában százból 72 szervezetnél találunk intézményi alkalmazást.

A különböző ügyviteli szoftverek használatának elterjedtsége – több más tényező mellett – erőteljes összefüggést mutat az intézmények alkalmazotti létszámával is: míg 10 fő alatt az ellátottság csak 72 százalékos, 250 foglalkoztatott felett már közel teljesnek tekinthető – igaz, az utóbbi kört Magyarországon mindössze alig több mint félezer szervezet alkotja.

Élen a pénzügyek
A korábbi évek számaihoz hasonlóan jelenleg is a bérszámfejtési és munkaerő-gazdálkodási feladatokat támogató informatikai megoldások használata a legelterjedtebb.

A támogatott folyamatokat összegezve látható, hogy míg a központi költségvetési forrásokból gazdálkodó szervezetek 39 százaléka hat vagy több, az oktatási intézmények mintegy fele legfeljebb két területen, jellemzően a bérszámfejtésben és dokumentumkezelésben-archiválásban használ informatikai alkalmazásokat – világítanak rá a BellResearch kutatói.

Az érintett hazai közintézmények legnagyobb részénél, mintegy a felénél egymástól független szigetalkalmazások látják el a feladatokat, további 44 százalékuknál pedig vegyes rendszereket találunk.

Teljesen integrált rendszert az intézményeknek mindössze 5 százaléka használ; ezen a területen az általános központi közigazgatás, illetve a fekvőbeteg-ellátás jár az élen, ahol százból húsz-huszonkét intézményben már megvalósították az alkalmazások integrációját.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés