Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szénszálas notebook az Asus-tól

Dotkom

Szénszálas notebook az Asus-tól

Se műanyag, se fém – a polikarbonátok, az alumínium és a titánium nélkülözésével alkotta meg az Asus legújabb noteszgépét. A könnyű, mégis erős váz szénszálas anyagból készült.

A tajvani gyártó a múlt héten mutatta be W1 Carbon családját, mely Centrino-s noteszgépeket tartalmaz. Ezek 1,6 és 2,13 GHz-es frekvencia közötti órajellel rendelkező Dothan magos Pentium M processzorokon alapulnak, ám ennél sokkal érdekesebb a noteszgépeknél általában unalmas adatként szereplő váz anyaga. Az Asus ugyanis – amint azt a notebookcsalád elnevezése is mutatja – szénszálas anyagból készítette a hordozható számítógép burkolatát. 60 százalékkal könnyebb tömeg és kétszer nagyobb ellenállóság a fizikai behatásokkal szemben – ezekről az eredményekről számolhatott be a gyártó az alumínium-magnézium ötvözetből készített vázakhoz képest.

A szénszálas kialakítás elektromágneses interferencia védelmet is nyújt az eszköznek, állítja a gyártó. Arról ugyanakkor nem esett szó, hogy mennyiben befolyásolja ez az árnyékolás a vezetékmentes hálózati kommunikációt – a Centrino platform három alapeleme közül az egyik a wireless hálózati csatlakozást biztosító modul, így egyáltalán nem mindegy, milyen hatással van rá a „sugárzás pajzs”. Igaz, a készülék ismertetője szerint mind a 802.11b/g, mind a Bluetooth 2.0 szabványokat támogatja az eszköz, így valószínűleg ezzel nem lehet gond.

Nézzük a többi technikai paramétert! 1 GB-nyi 533 MHz-es DDR2 SDRAM áll a leendő tulajdonos rendelkezésére, amely igény szerint 2 GB-ig bővíthető. Kijelzőjének mérete 15,4 col, tehát szélesképernyős kialakítású LCD-vel van dolgunk. A WXGA felbontásra képes display alá a kanadai Ati Mobility Radeon családjának X700-as tagja dolgozik, mely 128 MB-nyi saját memória felett rendelkezik. Winchesterének kapacitása 60 és 100 GB között mozoghat, optikai háttértárolója pedig DVD-k kezelésére is képes.

Az egyelőre ismeretlen árú eszköz a következőket tartalmazza még: analóg és digitális TV-tuner, három USB és egy TV-out port, egy multifunkciós memóriakártya-olvasó, egy Firewire port, 10/100/1000 Mbps-os adatátviteli sebességre képes Ethernet csatoló, illetve egy integrált, 56 Kbps-os modem. Érdekesség, hogy a TV-tuner, a DVD-lejátszó és a képnéző is anélkül aktiválható, hogy be kellene tölteni a számítógép operációs rendszerét.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés