Connect with us

Hirdetés

technokrata

ITIL sikerek és újdonságok

Dotkom

ITIL sikerek és újdonságok

A vállalatok versenyképességének növelésének érdekében az informatikai szolgáltatásokat minél magasabb szinten kell összehangolni az üzleti folyamatokkal.

A HP több mint 10 éve kiemelten kezeli az IT szolgáltatásmenedzsment, ITIL területét, melyhez olyan nagy sikerű – világszinten és itthon is piacvezető- termék neve kapcsolható, mint a HP OpenView család és az ahhoz kapcsolódó audit-, tanácsadási-, bevezetési- és oktatási szolgáltatások. Magyarországon több mint 20 ITIL alapú HP OpenView projekt indult el, amelyek közül is kiemelkedik a T-Mobile Magyarországnál megvalósuló, az egész vállalatot átfogó ITIL-es Servise Desk projekt.

Az üzleti környezet folyamatosan változik körülöttünk. Ezért nem mindegy, hogy milyen az informatikai rendszerek, a folyamatok, a szervezet szellemi-fizikai állapota, (fel)készültsége. Az IT-nak felkészültnek kell lennie a változásokra, a kihívásokra, a terhelésingadozásokra, a túlterhelés elviselésére, az erőforrások csökkenésére. Akkor kiforrott ez a rendszer, ha képes rugalmasan alkalmazkodni és a legnehezebb helyzetben is szolgálja az üzleti versenyt, mindezt a versenyképesség megőrzése mellett, tehát a piaci kihívásokhoz való rugalmas és dinamikus igazodás érdekében. Egy cég informatikája, az IT szolgáltatásmenedzsment, ITIL kultúrája tehát a túlélés kulcsa ma, és a siker záloga a jövőben – Magyarországon is.

A vállalatok versenyképességének növelésének érdekében az informatikai szolgáltatásokat minél magasabb szinten kell összehangolni az üzleti folyamatokkal. Az informatikai szolgáltatások hatékonyabb, kisebb költségek melletti működtetésében komoly szerepe van a már bevált gyakorlatok alkalmazásának (ITIL), amelyek az informatikai rendszerek, folyamatok működtetését és irányítását, illetve az üzletvitellel való kapcsolatukat írja le. Az ITIL elindult a szabvánnyá válás útján, BS15000 szabvány már létezik, Magyarországon is megjelent előszabványként és néhány éven belül ISO szabványként is elérhető válik világszerte.

A HP Magyarország az ügyfélszolgálati és rendszermenedzsment alkalmazások terén kiemelkedő szaktudással és referencia bázissal rendelkezik. A HP által kiépített ITIL alapú rendszerek működtetik több nagy magyarországi cég és intézmény integrált ügyfélszolgálati és felügyeleti rendszerét.

A HP Ügyfélszolgálatnál az üzemeltetés támogatási szolgáltatásainkat is az ITIL ajánlásoknak megfelelően dolgoztuk ki, az ügyfelek és a HP üzemeltetési csapatai így az ITIL által meghatározott keretek és szabályok szerint dolgoznak együtt. Készen állunk arra is, hogy ügyfeleink teljes üzemeltetési rendjét az ITIL-nek megfelelően alakítsuk át, természetesen a folyamatok teljes dokumentálásával és a folyamat változások kezelésével együtt.

„Az elmúlt egy évben ugrásszerű növekedést tapasztaltunk az ITIL alapú HP OpenView megoldások és konzultációs szolgáltatások iránt, amit jól mutat az is, hogy a 2005-ös pénzügyi évünkben több mint 85%-os bevétel növekedést érünk el a HP OpenView szoftverekkel kapcsolatban. Első HP OpenView Service Desk ügyfelünk Magyarországon 2003-ban a PepsiAmericas volt, ahol négy országra kiterjedő integrált szolgáltatás felügyeleti rendszert építettek ki. 2005-ben lezárt sikeres projektjeink közül kiemelném az ING Service Centernél megvalósított BS1500 folyamatokat támogató HP OpenView Service Desk projektet és a Magyar Villamos Műveknél nemrég átadott HP OpenView Service Desk központú integrált szolgáltatásmenedzsment rendszert – nyilatkozta Bukits Róbert, a HP Magyarország Szoftver Megoldások üzletág igazgatója. „A T-Mobile Magyarországnál elindított, az ügyfél elégedettség folyamatos növelését kitűző szolgáltatás menedzsment projekt jelentőségét abból a szempontból emelném ki, hogy a teljes vállalati működésre kiterjed, túlnyúlik az informatikán, a projekt résztvevőinek többsége műszaki, kereskedelmi, ügyfélszolgálati területről érkezik” – folytatta a szakember.

„A HP közelmúltban kifejlesztett szimulációs játéka élvezetessé és hatékonnyá teszi az ITIL-oktatást. A szimuláció során a játékosok egy Formula-1-es versenyistállónak nyújtanak informatikai szolgáltatásokat. Miközben elsajátítják az ITIL eszközök és folyamatok alkalmazásának mikéntjét, a csapat minden futamon egyre nagyobb teljesítményt ér el az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazásával. Magyarországon a nyári bevezetés óta több mint 100 résztvevője volt már a szimulációnak, többek között olyan ügyfelektől, mint a Budapesti Értéktőzsde Rt., Díjbeszedő Rt., Dreher Sörgyárak Rt., General Electric, Magyar Rádió Rt., PepsiAmericas, Siemens PSE Kft., vagy a T-Systems Hungary Kft. Fontosnak tartjuk, hogy az IT szolgáltatásmenedzsment bevált gyakorlata, az ITIL, minél szélesebb körben terjedjen el a verseny és az intézményi szférában egyaránt, ezért a HP Magyarország arany fokozatú alapító tagja az itSMF magyarországi szervezetének, amely az ITIL független, nemzetközi háttérrel rendelkező, nonprofit felhasználói szervezete.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés