Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vállalati IT-biztonság

Dotkom

Vállalati IT-biztonság

Egyre növekvő informatikai biztonsági tudatosság jellemzi a hazai üzleti szférát, az elmúlt egy évben a mikro- és kisvállalatok is sokat ledolgoztak a lemaradásukból az alapvető eszközök használata terén.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés ez évi adatai szerint a legalább egy főt foglalkoztató és PC-vel rendelkező mintegy 187 ezer hazai vállalat túlnyomó többsége, 80 százaléka már alkalmaz valamilyen IT-biztonsági megoldást – vírusvédelmet, tűzfalat, spamszűrést, jelszavas azonosítást, illetve egyéb módszert. Olyan cégekkel, amelyek egyáltalán nem védik informatikai rendszereiket, szinte kizárólag a mikro- és kisvállalati szegmensben találkozhatunk; ötven fő felett szinte minden vállalat igénybe vesz valamilyen biztonsági megoldást.

Javuló vírusvédelem
A hazai üzleti piacon a legelterjedtebb biztonsági alkalmazásnak a vírusvédelmi megoldások számítanak. A Jelentés szerint a vizsgált vállalati kör cégeinek közel háromnegyedénél, összesen mintegy 136 ezer szervezetnél áll hadrendben egy vagy több gyártó antivírus szoftvere. A rosszindulatú programok elleni védekezés terén az elmúlt egy évben dinamikus fejlődést írtak le a BellResearch kutatói, a 2004-es kutatási eredmények ugyanis csak 53 százalékos ellátottsági arányról tanúskodtak.A legnagyobb mértékű penetrációs emelkedés a mikro- és kisvállalati szegmensben detektálható: míg az 1-9 fős vállalkozásoknak tavaly több mint a fele védtelen volt a vírusokkal szemben, mára 70 százalékuknál üzemel védelmi megoldás, és a 10-49 fős vállalatoknál is 7 százalékpontos emelkedést mértek a kutatók. Az 50 fő feletti cégeknél a védettség – legalábbis mennyiségi értelemben, az alkalmazások elterjedtségét tekintve – 90 százalék feletti; ebben a körben a biztonsági fejlesztések már nem a biztonsági alapinfrastruktúra kiépítését célozzák meg.

Fal mögött a vállalat
Tűzfalmegoldást a PC-vel rendelkező hazai vállalatok 41 százaléka, hozzávetőlegesen 77 ezer cég alkalmaz. A jelentés elmúlt évi kutatási eredményeivel összevetve e téren is jelentős a fejlődés – mutatnak rá a BellResearch elemzői -, 2004-ben a vonatkozó penetrációs arányszám csak 26 százalék volt, a vizsgált üzleti kör 15 százaléka tavaly építette ki a védelmét az Internetről érkező támadások ellen. A dinamikus növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy a nagy számosságú mikro- és kisvállalati szegmens cégei (e körbe tartozik a PC-s hazai vállalatok 96 százaléka) is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a biztonsági megoldásokra.

Válogatott levelek
A BellResearch a vírusirtók és a tűzfalak mellett számos egyéb IT-biztonsági megoldás használatát is vizsgálta. A spamszűrők elterjedtsége szintén jelentősen növekedett egy év alatt – emelték ki a kutatók. Míg 2004-ben a legalább 10 alkalmazottat foglalkoztató cégek alig 14 százaléka védekezett a junk mail ellen, idén a szervezeteknek már 28 százalékánál található levélszűrő szoftver, az élenjáró nagyvállalati szegmensben pedig minden második cég használ spamfiltert.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés