Connect with us

Hirdetés

technokrata

Védett internetes telefonálás – 10 év után újra!

Dotkom

Védett internetes telefonálás – 10 év után újra!

A PGP megalkotója azon dolgozik, hogy a szöveges kommunikáció után a hangalapú információtovábbítás is egyénileg védhető legyen. 10 éve már megvalósította álmát, de akkor senkit nem érdekelt.

Phil Zimmermann alkotta meg a Pretty Good Privacy, röviden PGP névre keresztelt titkosítóprogramot, mely lehetővé teszi a hétköznapi felhasználók számára is a titkosított elektronikus kommunikációt. A technika létrehozása és elterjesztése miatt még a bíróságot is megjárt férfi most újabb fronton készül kivívni az USA nemzetvédelmi szervezeteinek a haragját: igyekszik hasonló mértékű védettséget biztosítani a VoIP-technológiát használók számára a kíváncsi fülekkel szemben.

Bemutató

Több vonatkozásban is beszámoltunk már a Black Hat Briefings nevű konferenciáról. A Las Vegas-ban jelenleg is zajló rendezvényen az IT-biztonság iránt érdeklődő szakmabeliek és laikusok gyűlnek, gyűltek össze tapasztalatcserére, előadások tartására és meghallgatására. Például itt kerül(t) bemutatásra a megfelelően védett Windows-ok USB eszközök révén való feltörésének módszere, illetve itt népszerűsíti a 3Com egyik leányvállalata is azon kezdeményezését, melynek keretei között pénzt fizet a szoftverhibákat felfedező és azokat jelentő internetezőknek.

Nos, Zimmermann ezt a rendezvényt választotta demonstrációja helyszínéül: a szakember ugyanis már létrehozta egy olyan, internetes telefonálásra képes alkalmazás prototípusát, amely a hívások titkosításával képes a lehallgatást megelőzni. Minden bizonnyal hiánypótló lesz az amerikai férfi fejlesztése, ha közkézre kerülhet: a jelenleg alkalmazott VoIP megoldások többsége (például a Skype) nem képesek védeni a beszélgető felek közötti kommunikációt. Persze a komolyabb, üzleti alkalmazásra szánt megoldások, például a Cisco Systems egyes termékei, már el tudnak látni bizonyos szintű titkosítást, ám ezek a hétköznapi felhasználók számára megfizethetetlenül drágák.

A nem üzleti szférában megjelent technikák mind nyilvános kulcsú (PKI) titkosítást használnak, ám ennek a rendszernek a felhasználók közötti létrehozása és karbantartása nehézkes. Zimmermann megoldása nem használ PKI-t, derült ki a szakember előzetes beszámolójából. Az amerikai férfi egyébként azt reméli, hogy titkosítási technológiára épülő termékek eladásával teszi jól jövedelmezővé ötletét, de más vállalatok számára is licencelni szeretné technológiáját.

„Patkolásra” szorul

Maga az alkalmazás egyelőre még nem rendelkezik hivatalos névvel. Zimmermann közlése szerint nem is tökéletes a szoftver – habár a titkosítási része megfelelő védelmet nyújt, de az Shtoom VoIP kliensre épülő program több bugtól is terhes. Érdekesség, hogy Zimmermann nem most először próbálkozik ilyesmivel: majdnem tíz éve már létrehozta a PGPfone-t, ami hasonló lehetőségeket kínált az internetezőknek. Az amerikai szakember azonban egy dekáddal megelőzte a korát: „Az Internet akkor még nem állt készen [a titkosított VoIP-ra].” – mondta Zimmermann.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés