Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szép csendben tovább erősödött az Intel processzorkínálata

Dotkom

Szép csendben tovább erősödött az Intel processzorkínálata

A notebookokba szánt Pentium M család új tagokkal gyarapodott, mely lapkákat minden különösebb felhajtás nélkül hozta piacra az Intel.

Ismeretes, hogy az Intel mobilprocesszorainál vezette be elsőként a modellszámozást, egyrészt azért, mert az azonos órajelen futó példányok között teljesítményben óriási eltérések is lehetnek, másrészt a mérnökök rájöttek arra, hogy a frekvenciaemeléssel elérhető számítási teljesítménytöbblet-növelés már elérte a határait. Ezzel a chipgyártó vállalat tulajdonképpen az AMD példáját követte, amely cég már évekkel korábban áttért erre a jelölési formára.

2,26 GHz-es órajelre képes a legújabb Pentium M CPU, amely a 780-as számozást kapta. A processzor 533 MHz-es frontoldali buszsebességgel rendelkezik, és ezres tétel vásárlása esetén 637 dollárt kell leszurkolni érte. A 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral bíró, természetesen Dothan alapokra épülő lapka TDP (thermal design power) értéke 27 watt, ami igencsak jónak mondható, az asztali változatokhoz hasonlítva.

Két másik processzort is útjára bocsátott a gyártó: a szintén 2 MB-nyi L2 cache-sel ellátott 778-as Pentium M-et (400 MHz FSB, 1,6 GHz-es órajel, alacsony feszültségű kialakítás, 10 wattos TDP), valamint a Celeron M család legújabb, 1 MB-nyi másodszintű cache-sel rendelkező tagját. Ez utóbbi a 380-as jelölést kapta, jellemzői: 400 MHz-es FSB, 1,6 GHz-es órajel, 21 wattos TDP. A 778-as lapka 284, a 380-as 134 dollárba kerül, nagy tétel vásárlása esetén.

Mind a három processzor támogatja a Windows XP SP2-vel elterjedtté vált Execute Disable Bit technikát, amivel a puffertúlcsordulásos támadások ellen lehet hatékonyan védekezni. A két Pentium M-ben megtalálható az Extended Speedstep funkció is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés