Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hardveres, folyamatos adattitkosítás a Seagate merevlemezein

Dotkom

Hardveres, folyamatos adattitkosítás a Seagate merevlemezein

A gyártó noteszgépekbe szánt winchestereit adatvédelemmel látta el.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Seagate felfrissíti noteszgépekbe szánt merevlemezeinek családját – a vállalat 2006 első negyedévében kezdi meg a 160 GB-os, 2,5 colos mérettel rendelkező mobil winchesterének forgalmazását. Ennek érdekessége, hogy a kapacitásbővülést egy új technológia bevetése tette lehetővé. Az angol terminológiában perpendicular recording névre hallgató megoldás tulajdonképpen a bitek merőleges adattárolását jelenti.

A Momentus 5400 család azonban más érdekességgel is rendelkezik, rendelkezni fog, derült ki nemrég. Az új, 5400 FDE változat hardveralapú adatvédelmet kínál a Full Disc Encryption (FDE) technika révén. Az FDE a teljes merevlemezt letitkosítja, ezáltal pedig nem csak egyes könyvtárak vagy partíciók lesznek védettek, hanem az utolsó „kis” bit is élvezi az adatvédelmi technológia előnyeit – és természetesen a felhasználó is. A titkosítást csak egy felhasználói kulccsal lehet feloldani, amit a merevlemez egy olyan területén tárolnak el, amihez csak az adatok tulajdonosa férhet hozzá. Habár a használathoz azonosítania kell magát a felhasználónak, maga a kikódolás teljesen folyamatosan, a noteszgép előtt ülő számára „láthatatlanul” történik, azaz nem lassítja a munkát.

Az FDE az előbbieken túl egy olyan törlőeszközzel is rendelkezik, amelynek használatával a fontos adatokat könnyedén és véglegesen el lehet tüntetni a merevlemezről. Ismeretes, hogy a Windows-ban kiadott törlés parancs – még ha az adott file nem is a lomtárba került – nem jelent biztonságos módszert a nem kívánt adatoktól való megszabadulás tekintetében. Az FDE erre kínál megoldást – mégpedig gyors megoldást: a fejlesztők szerint csak másodpercek kérdése egy-egy adat teljes eltüntetése, köszönhetően annak, hogy szoftveres inicializációra nincs szükség.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés