Connect with us

technokrata

Windows XP: 15-ször biztonságosabb SP2-vel, mint SP1-gyel

Dotkom

Windows XP: 15-ször biztonságosabb SP2-vel, mint SP1-gyel

Sokkal kevesebb az esélye egy digitális kártevővel való megfertőződésnek, ha a Windows XP-re feltelepítették a második javítócsomagot – egy belső elemzés szerint körülbelül tizenötször kisebb a kockázat.

Jason Garms, aki a vállalat anti-malware termékcsoportjának vezetője, a minap egy belső felmérésre hivatkozva bejelentette, hogy a Windows XP SP2 sokkal hatásosabb védelmet nyújt, mintha az nem lenne feltelepítve az operációs rendszerre. Amint az bizonyára mindenki számára ismert, a második javítócsomag tavaly augusztusban vált elérhetővé, és többek között alapértelmezettként bekapcsolja a Windows tűzfalát, automatikussá teszi a frissítések letöltését és telepítését, valamint egy új szolgáltatással, a biztonsági központtal gazdagította az operációs rendszert.

Egy ausztráliai, IT-biztonsággal foglalkozó konferencián jelentette be a szakember, hogy belső vizsgálatokat végeztek, melynek során kiderült, hogy egy olyan Windows XP-nek, amely nem rendelkezik a második javítócsomaggal (csak az elsővel, vagy még azzal sem), tizenötször nagyobb az esélye megfertőződni a húsz legveszélyesebb féreg egyikével. A biztonsági réseket kihasználó kártevők ellen a legjobb védelmet a biztonsági frissítések automatikusra való átállítása jelentette. „Ahogy a Microsoft kiad egy patch-et, a Windows-os rendszerek legnagyobb része napokon belül frissül.” – ecsetelte a változás egyik előnyét Garms.

Spyware, spyware, spyware

A szakember azt is megjegyezte, hogy a redmondi szoftverfejlesztő a még mindig béta állapotban levő kémprogram-ellenes eszközét meg kívánja jelentetni a vállalati felhasználók igényeihez igazodó formában is. Arról azonban nem közölt semmi információt, hogy ez mikor következik be, illetve, hogy az eszköz ezen változata szintén ingyenes lesz-e, avagy csak különálló (fizetős) termékként lehet majd hozzájutni.

Azt azonban elárulta Garms, hogy fontosnak tartják foglalkozni a problémával, mert az összes Windows-os rendszerösszeomlás mintegy harmadának a hátterében spyware-ek állnak. Ezt sem légből kapott információként adta elő a Microsoft biztonsági guruja, hanem az ilyen esetek bekövetkezésekor a felhasználó képernyőjén megjelenő Windows hibajelentő eszköz által visszaküldött adatokra alapozta. A szakértő megjegyezte azt az érdekes tényt is, hogy a felhasználók többsége inkább a spyware rendszerlassító funkciója miatt idegeskedik, nem pedig adatainak kiszivárgása miatt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

galaxy

SmartWatch

Bemutatkozik a Samsung Galaxy Watch3 Titanium

2020. szeptember 19. szombat
apple
xperia

SmartPhone

A Sony bemutatja az Xperia 5 II-t

2020. szeptember 18. péntek
panasonic RZ S500W füllhallgató
honor

SmartPhone

A Honor 9X Pro már elérhető Magyarországon

2020. szeptember 16. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin