Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook 100 dollárból

Dotkom

Notebook 100 dollárból

Az év elején nagy port kavart ötlet egyre közelebb jut a kézzelfogható állapot felé.

Február elején számoltunk be arról, hogy Nicholas Negroponte, az MIT Média Laboratóriumának egyik vezéralakja bejelentette: elő lehet állítani 100 dollárba kerülő noteszgépeket. Negroponte véleménye szerint egy ilyen számítógép sokat tehetne az úgynevezett digitális szakadék megszüntetéséért. Az alacsony árat úgy oldotta meg a kutató, hogy a készülék a kép megjelenítéséhez a LED-es, háttérvilágítást alkalmazó tévékhez hasonló vetítési módszert használ az eszközben, azaz nem igényel drága LCD-t. A kutató elmondása szerint a 2006 elején piacra kerülő notebook Linuxot fog futtatni.

Időközben aztán újabb információk is megjelentek a jövő olcsó noteszgépéről. Többek között vezetékmentes internetezésre is alkalmas lesz a tervek szerint, illetve USB csatlakozóval is el lesznek látva a készülékek. Egyes spekulációk szerint egy 500 MHz processzor adja majd a számítási teljeítményt, míg operatív tára akár több száz MB-nyi is lehet. A kijelzője a jelenlegi állás szerint nagy valószínűséggel XGA felbontás megjelenítésére lesz képes. A gépeket ráadásul szeretnék úgy összeállítani, hogy azok viszonylag nagy ellenálló képességgel rendelkezzenek a környezeti hatásokkal szemben (az angol terminológiában ezt rugged kialakításúnak nevezik).

Kik jelentik a „felhasználói bázist”? Negroponte elsősorban az elmaradott területek lakóinak, különösen a fiataloknak, diákoknak szánja készülékét. A kutató Kambodzsa és főként Kína tanulóit említette meg, akik több mint 200 milliós fogyasztói tábort jelentenek a leendő készülékek számára.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés