Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az álom tábla PC és a jövő noteszgépei

Dotkom

Az álom tábla PC és a jövő noteszgépei

A Microsoft még a hét elején számolt be egy könnyű, digitális kamerával ellátott, olcsó tábla PC-ről.

Kezdjük mindjárt a legrosszabbal: az eszköz még nem létezik, és a redmondi szoftveróriás nem is tudott pontos időpontot mondani, mikorra kerülhet ki a készülék a piacra. A 6 inches képátlóval bíró prototípus alig 10 papírlapnyi vastagságúnak terveztetett, s rendelkezik egy beépített kamerával is. Bill Gates minderről a Windows Hardware Engineering Conference-en beszélt, az éves rendszerességgel Seattle-ben megtartott termékismertető konferencián, ahol azt is elárulta, hogy a kis készüléket egy egész napig lehet majd akkumulátorról, feltöltés nélkül használni.

Maga a tábla PC eredetileg is a Microsoft „találmánya” volt, ám a felhasználók körében nem igazán tudott elterjedni; leginkább az öszvér megoldásokat fogadták el az emberek. A noteszgépből könnyen tábla PC-vé és visszaalakítható modellek lettek a legkelendőbbek, de a még nem kiforrott szoftverek és a magas ár mind-mind hátráltatja az eszköz elfogadottságának dinamikus növekedését. Gates szerint a „csodamasina” sem segíthet ezen egyhamar – habár a Microsoft vezére körülbelül 800 dolláros árat „lőtt be” a tábla PC-nek, annak megjelenését még egy-két évvel a Longhorn debütálása utánra tette.

Szóba kerültek a nemsokára megjelenő modellek is; Gates beszélt egy olyan hordozható számítógépről, amelynek két LCD-je van: egy hagyományos, és egy külső, ami például jól használható e-mailek olvasásához. Mindezt ráadásul úgy tudja majd megtenni a felhasználó, hogy nem kell bebootolnia operációs rendszerét. Ennek a konstrukciónak a támogatása az egyik olyan fontos laptop-funkció lesz, ami először a Longhornban jelenik meg. A Microsoft alapítója a következő generációs tábla PC-kről is szót ejtett, melynek létrehozásában az Acer vállalt úttörő szerepet. Ennél, szemben a ma kapható öszvér noteszgép-tábla PC-khez képest, a billentyűzet lesz a készüléken elcsúsztatható, nem pedig az LCD-t kell forgatni.

A konferencián elhangzott az is, hogy egyre biztatóbban alakulnak a tábla PC-s eladások: a márciussal véget érő negyedévben 64 százalékkal több ilyen eszköz talált gazdára, mint az egy évvel korábbi, hasonló időszakban.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés