Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az LG Electronics második TV gyárának építését tervezi Lengyelországban

Dotkom

Az LG Electronics második TV gyárának építését tervezi Lengyelországban

Lengyelország földrajzi elhelyezkedése üzleti szempontból igen kedvező gazdasági növekedési lehetőségeket kínál.

Az LG Electronics második digitális TV gyárát építi a lengyelországi Mlawaban az európai Plazma és LCD TV piacon történő gyors terjeszkedés érdekében. A cég elhatározta, hogy 2010-ig 110 millió dollárt fektet be egy második DTV gyár létesítésébe, hogy az első mlawai gyárral együttesen kielégíthesse az Európában gyorsan növekvő DTV szükségleteket.

Lengyel Befektetési Ügynökség palilzi sajtóközpontjában április 11-én az LG Electronics és a lengyel kormány beruházási megállapodást írt alá. Az esemény résztvevői között volt Yoon Sang-han vezérigazgató-helyettes aki egyben a Digitális Kijelző részleg vezetője, továbbá No Seog-ho a lengyel leányvállalat elnöke, Jacek Piechota lengyel gazdasági miniszter, Andrzej Zdebski a befektetés ügynökség vezetője és sokan mások. A megegyezés értelmében a lengyel kormány teljes körű támogatást nyújt az LG második DTV gyárának építéséhez.

Az LG Electronics döntésének indokai egyrészt az Európában, így Lengyelországban is gyorsan növekvő kereslet a digitális TV-k iránt, másrészt a lengyel kormány széleskörű támogatása, valamint a stabil munkaerő-ellátás, illetve a leányvállalatok a jobb eredmény érdekében történő összehangolása.

A megállapodás értelmében az LG Electronics 2010-ig 110 millió dollárt fektet be digitális TV-k gyártásába. A cég ennélfogva Plazma és LCD TV gyártási kapacitását 2006-ig 1,5 millióról 3 millió darabra, 2007-ig 4 millió darabra, 2010-ig 6 millióra darabra fogja növelni, így szerezve első helyet az európai piacon a DTV gyártás területén. Ez világviszonylatban több mint 40 százalékos piaci részesedés elérését jelenti a digitális televíziók piacán.

„A DTV piac jelenlegi trendjei napjainkban a széles körben elterjedt digitális műsorszórás, a folyadékkristályos képernyők árának zuhanása, kiegyensúlyozott kereslet a fejlett észak-amerikai és európai piacokon, valamint növekvő piaci igények a BRIC (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) országokban.” – mondta Yoon Sang-han az LG vezérigazgató-helyettese és Digitális Kijelző részleg vezetője.

„A kutatás-fejlesztéstől a termékek eladásáig, valamint az alkatrészektől a kész termékekig húzódó kulcsfontosságú területeket kiépítettük, és létrehoztunk egy globális szinten jól működő digitális televízió gyárhálózatot Lengyelországban, Mexikóban, Kínában, Európában valamint Koreában. Erre alapozva igyekezni fogunk, hogy létrehozzuk a világ legjobb gyártási rendszerét, hogy világelsők legyünk DTV eladásban 2007-ig.” – folytatta.

Majd hozzátette: „Ez az első gyárunkban létrehozott kitűnő gyártási infrastruktúránkra alapozott digitális televíziókba történő további befektetés a jelenlegi második-harmadik helyünkről 2007-re az európai piac első helyére juttat majd minket az LCD és Plazma TV-k területén.”

Az LG egy 390,084 m2 területű óriási épületkomplexumot biztosít második DTV gyárának. A cég előirányozta továbbá, hogy a tervezett gyárhoz közel létrehoz egy másik, 148,761 m2-es létesítményt partnerei számára, így téve lehetővé hogy, az alkatrészgyártás a befejezett termékek előállításával összehangolva, költséghatékonyan, a folyamatos alkatrészellátást biztosítva működjék.

„A második DTV gyár, amelynek az építése áprilisban kezdődik, 2010-ig, további létesítményekkel bővül és K+F részleggel is gyarapodik majd. Így körülbelül 3000 embert alkalmaz és várhatóan további 5000 munkahelyet generál a közelben az LG partnercégeinél.” – mondta No Seog-Ho elnök, az LG Electronics lengyel leányvállalatának vezetője.

A beruházási megállapodás értelmében a lengyel kormány különleges gazdasági zónának jelöli ki az LG Electronics gyárkomplexumát így ösztönöve az LG Electronics befektetési kedvét. A kormány gazdasági ösztönző rendszerének keretében foglalkoztatási és oktatási szubvenciókkal, adómentességgel és az infrastruktúra fejlesztésével nyújt támogatást a befektetéshez. A különleges gazdasági zóna kijelölésével a tervezett lengyel gyár vállalati adómentességet élvezhet 2017-ig ami elősegíti a további befektetések finanszírozását.

Mlawa városa erőfeszítéseket tesz olyan állami pénzügyi támogatások megszerzéséért, amelyek lehetővé teszik az úthálózat, a lakó- és, kereskedelmi övezetek, valamint a környék infrastruktúrájának fejlesztését annak érdekében hogy az LG beruházása nyomán ideáramló, a gyártásban és kutatásban dolgozó személyzet számára minden feltétel adott legyen.

Ezen túlmenően az LG Electronics együttműködési megállapodást írt alá a Mlawa közelében található Ciechanowi Műszaki Egyetemmel azzal a céllal, hogy a környékre vonzzák, illetve helyben képezzék a munkaerőt. A megegyezés értelmében az egyetem az LG igényeire szabott, az iparág igényeihez igazodó oktatási programokat kínál majd, így biztosítva a Kutatás-fejlesztésben dolgozó emberi erőforrást.

Az LG Electronics lengyel leányvállalatának 1999-es megalapítása óta a cég rendszeresen látogat árvaházakat, szponzorál helyi sport rendezvényeket és klubokat, adományokkal támogatja a kórházakat és a hátrányos helyzetben lévőket, valamint segítséget nyújt a helyi oktatásában, ezzel adva tanúbizonyságot szociális érzékenységéről.

Mlawa városa nagyra értékeli az LG Electronics gazdasági hozzájárulását, a helyi foglalkoztatottság növelését és a helyi alkatrészgyártók számára teremtett lehetőségeket, valamint a cég szociális adakozását. Ezt juttatja kifejezésre az is, hogy a város 2003 októberében Mlawa-LG Város-ra keresztelte magát. A tény, hogy egy régi városnévhez hozzákapcsolják egy külföldi társaság nevét nagy visszhangot keltett Lengyelországban. Mlawa-LG Város bejáratánál egy mérföldkövet is elhelyeztek és az LG Electronics helyi gyárához vezető utat hivatalosan LG útnak nevezték el.

Lengyelország földrajzi elhelyezkedése – Nyugat- és Kelet-Európa között félúton, közel a FÁK tagállamaihoz – üzleti szempontból igen kedvező gazdasági növekedési lehetőségeket kínál. Az ország 39 millió fős lakosságának körében 20 százalékos a munkanélküliség aránya. A lengyel kormány intenzív erőfeszítéseket tesz a külföldi befektetők számára vonzó, fejlett infrastruktúrával rendelkező környezet megteremtésére, így Lengyelországot befektetési szempontból igen barátságos országnak tartják.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés