Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő mobilprocesszorainak órajelei

Dotkom

A jövő mobilprocesszorainak órajelei

Az Intel ismertette Yonah magos Pentium M processzorainak működési frekvenciáit – a Centrino platform központi vezérlőegysége egy- és kétmagos változatban is elérhető lesz.

65 nanométeres gyártástechnológia – a Yonah magra épülő Pentium M processzorok egyik legfontosabb jellemzője. A kisebb vezetősáv-szélesség kisebb lapkaméretet (vagy nagyobb tranzisztorszámot) eredményez, és a technológia fejlődése egyben a szükséges energiaigényt is mérsékli, azaz csökkenhet a CPU áramfelhasználása. A The Inquirer nevű bulvár IT-magazin azonban ennél konkrétabb hírekkel is szolgál: tudomásuk szerint az Intel közzétette a Centrino harmadik generációját képviselő Yonah processzorok órajel-frekvenciáit.

A kétmagos változatok rendre 2 MB-nyi másodszintű gyorsítótárral, 667 MHz-es frontoldali buszfrekvenciával rendelkeznek, órajelük pedig 1,67, 1,83, 2 és 2,17 GHz lesz. Ez utóbbi értékek talán alacsonynak tűnnek, hiszen a jelenlegi Pentium M processzorok is ilyen órajellel bírnak; ámde az Intel is kénytelen volt beismerni, hogy pusztán az órajel emelésével nem fokozható végtelenségig a teljesítmény. Ebből következően senkit se tévesszenek meg a közel azonos frekvenciaértékek, a Yonah teljesítménye minden bizonnyal nagyobb lesz, mint a Dothan (pláne a Banias) magos Pentium M processzoroké.

A 955Xm, a 945GM és a 945PM lapkakészletek fogják támogatni az új generációt; az alaplapba pedig legalább 2 GB-nyi memóriát lehet majd tenni. A 2006 első negyedévében piacra kerülő lapkák alá dolgozó chipsetek természetesen a 667 MHz-es DDR2 SDRAM-okat (is) támogatják. No és ne feledkezzünk meg a PXI Express (X16) alkalmazásáról.

Nem hanyagolja el a chipgyártó a vékonyabb pénztárcával bíró vásárlókat sem: a jövő év második negyedében lesz elérhető a 945GMS és a 940GML chipkészlet, melyeket kifejezetten a Celeron M processzorokhoz fejlesztettek. A leendő termékek árai még nem ismertek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés