Connect with us

Hirdetés

technokrata

Yonah: közeleg az Intel kétmagos mobilprocesszorának bemutatása

Dotkom

Yonah: közeleg az Intel kétmagos mobilprocesszorának bemutatása

Kérdés, hogy kordában tudják-e tartani a Yonah két magjának energiaigényét annyira, hogy az még egy noteszgépben is használható legyen.

Kezdjük mindjárt a lényeggel: Dynamic Power Coordination, azaz röviden DPC névre keresztelte az Intel azt a technológiát, ami gyakorlatilag „elaltatja” az egyik magot arra az időre, amíg nincsen olyan számítási feladat, amihez szükségeltetne a működése. Erről Mooly Eden, az Intel Mobility Groupjának vezérigazgatója számolt be a múlt héten egy, a News.com-nak adott interjúja során. Az energiafogyasztás azonban nem csak ilyen „drasztikus” mértékben térhet el egymástól, Mooly elárulta, hogy a két mag ezen paramétere a működési feltételeknek megfelelően növekedhet vagy csökkenhet – függetlenül egymástól.

Arra, hogy mikor kerül forgalomba az első, DPC-vel ellátott Yonah lapka, pontos dátumot nem tudott mondani az igazgató, de ha minden jól alakul, akkor még az idei év végén (ha nem, akkor 2006 elején). Az viszont biztos, hogy maga a technológia hamarosan bemutatkozik: az Intel a saját fejlesztői fórumán (IDF) fogja bemutatni április 7-e és 8-a között, Japánban.

Visszatérve kicsit a Yonah-ra: annak fő oka, hogy kevesebbet fogyaszt egy kétmagos mobil processzor, mint egy egymagos asztali, az, hogy az előbbiek jóval alacsonyabb frekvencián működnek. Persze a duálmagos kialakításnak még van hova fejlődnie: míg a Yonah esetében a két mag egy szilíciumlapkára kerül, addig a későbbi változatok már két különálló szilíciumlapkán helyezkednek majd el, s így kerülnek egy tokozásba.

A noteszgépekben dolgozó processzorok az Intel igazi sikerágazatának számítanak, már ami az elmúlt egy-két évet illeti. A Centrino mobilplatformmal a vállalat gyakorlatilag letarolta a piaci szegmenst, az AMD részesedését jócskán visszavetette, a Transmeta pedig kénytelen volt ki is vonulni a piacról. Erre azonban szüksége is volt az Intelnek, mivel az asztali processzorának magas energiaigénye, hőtermelése sok vásárlót a rivális AMD oldalára irányított. A Pentium M-ek azonban vitathatatlanul jól szerepelnek a piacon, s ezt a hullámot kívánja továbbvinni a vállalat. Azt szintén fontos megemlíteni, hogy mivel a Centrino nem csak az alaplapi chipkészletet és a CPU-t foglalja magában, hanem a vezetékmentes (Wi-Fi) chipeket is, komolyan megnőtt a profit ebben a szegmensben.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés