Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az első, biztonsági tanúsítvánnyal bíró, hazai fejlesztésű, Java PKI fejlesztőkészlet

Dotkom

Az első, biztonsági tanúsítvánnyal bíró, hazai fejlesztésű, Java PKI fejlesztőkészlet

Először kapott hazai fejlesztésű Java API (Application Program Interface) biztonsági tanúsítványt.

A Polysys Kft. CryptoSigno fejlesztőeszköze kilenc operációs rendszerre és platformra szerezte meg az igazolást. A szoftver várhatóan felgyorsítja a hazai törvényi előírásoknak eleget tévő biztonsági alkalmazások piaci megjelenését. A Java fejlesztőkészlet tesztelésére az IBM Magyarország független hazai szoftverfejlesztőknek indított ISV Incubator programja keretében került sor.

A teljes egészében Java nyelven készített programinterfész (API) segítségével a fejlesztők jóval gyorsabban, a korábbi munka akár 70 százalékát is megtakarítva készíthetnek olyan alkalmazásokat, amelyek:
– minősített vagy fokozott biztonságú elektronikus aláírás hoznak létre, illetve ellenőriznek
– titkosítást és megfejtést végeznek
– tanúsítási útvonalat építenek fel és ellenőriznek
– felhasználókat azonosítanak, hitelesítenek és jogosultságot ellenőriznek

Amennyiben az alkalmazás ezeket a feladatokat PKI rendszerbe illesztve, a magyar elektronikus aláírási törvénynek megfelelően kívánja elvégezni, akkor szigorú feltételeknek kell eleget tennie, hogy megkapja a termék megfelelését igazoló tanúsítványt. Amennyiben olyan alkalmazási programinterfészt (API) használ, amely rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal az adott környezetben, akkor a munka nagy részét megtakarítja.

A CryptoSigno, amelynek forráskódja biztonsági okokból nem nyilvános, kilenc különböző operációs rendszeren – Windows-ok, Linux (SuSE és Red Hat), Solaris, AIX, Java Desktop – és kilenc hardverplatformon szerezte meg a magyar törvényi előírásoknak való megfelelést igazoló, a Common Criteria rendszer alapján EAL3+ szintű tanúsítványt. A tesztelést az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kijelölt HunGuard Kft. végezte el. Az IBM operációs rendszerek és hardver platformok – IBM eserver xSeries , iSeries (korábbi AS/400) és pSeries (korábbi RS/6000) (Red Hat Linux, SuSE Enterprise környezetekben) és ThinkPad noteszgép SuSE Desktop környezetében való vizsgálatokat az IBM IIC (IBM Innovation Center) központjában végezték.

„Nyolc-kilenc hónapi munkánk eredménye a tanúsítványok elnyerése.” – nyilatkozta Polyák Ferenc a Polysys szakértője – „A 33 ezer soros forráskódot gyakorlatilag 100 százalékosan teszteltük.”

Köntös Zoltán az IBM szakértője szerint a CryptoSigno IBM platformokon megszerzett tanúsítványa lényegesen javítja termékeik piacképességét azokon a területeken, ahol ilyen szigorú biztonsági alkalmazásokat használnak.

A hazai törvényi előírásoknak megfelelő Java API eddig csak Windows operációs rendszerek alatt volt elérhető. A multiplatformos CryptoSigno megjelenésével várhatóan hamarosan megjelennek a más platformok alatt is a PKI alapú minősített elektronikus aláírást, titkosítást, hitelesítést végző alkalmazások. Így a felhasználók ezekre a feladatokra is több platform közül választhatnak. A szélesebb platformválaszték révén nő a skálázhatóság, és könnyebb lesz a heterogén vállalati környezetek integrációja



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés