Connect with us
Hirdetés

technokrata

HP Magyarország: teljesítmény 2004-ben

Dotkom

HP Magyarország: teljesítmény 2004-ben

Meghatározó pozíciók minden szegmensben és termékcsoportban – Stratégiai projektek az államigazgatásban – Innovatív társadalmi kezdeményezések.

A nyilvánosan rendelkezésre álló piaci elemzések és adatok alapján a HP Magyarország minden területen erősítette a Compaq-kal való egyesülése után megszerzett piaci pozícióit. A globális eredményeit éppen a napokban bejelentett anyavállalat mellett a helyi eredmények is említésre érdemesek. A cég a piac növekedését meghaladó mértékben tudta növelni árbevételét, ez az elmúlt évhez képest ez összességében 21%-os bevétel növekedést jelent.

Az IDC legfrissebb elérhető adatai szerint a HP Magyarországon az iparági szabvány szerverpiacon 50,4%-os, a Unix szerver piacon 51,3%-os, a disk storage terén 35%-os piaci részesedéssel rendelkezik. A notebook és desktop termékeket magában foglaló PC piacon 23,1% a piaci részesedése, a teljes informatikai szolgáltatási piacon pedig10%-os piaci pozíciókkal bír – ezen belül a szoftver támogatás terén a piac 9,3%-át, hardver támogatás terén 16,4%-át, a rendszerintegrációs piac 18%-át tudhatja magáénak. A nyomtatók piacán belül a többfunkciós perifériák szegmensében 67,7%, az egyfunkciós nyomtatók esetében 64,7% részesedéssel bír. A részletesebb elemzések azt mutatják, hogy néhány területen a HP figyelemre méltó pozíciókat mondhat magáénak:

 • Az Intel szerverek (iparági szabvány szerverek) terén a HP Magyarországon 50,4%-os részesedést mondhat magáénak, vagyis minden második itthon eladott Intel szervert a HP szállított – ez egyébként a harmadik legnagyobb piaci részesedés Európában.
 • A Monochrome lézer printerek piacának 77%-a a HP-é, ami szintén a harmadik legerősebb piaci pozíció Európában.

Kifejezetten jó a piaci fogadtatása az egyre bővülő iPAQ kézi számítógép családnak, ezen a piacon megközelítőleg minden második eladott termék HP emblémát visel. A legújabb, immár telefonnal kombinált készülék iránt a mobil szolgáltatók is élénken érdeklődnek, és meg is kezdődött a közös értékesítés.

2004-ben a HP elérte célkitűzését és értékben a hordozható számítógépek által szerzett bevétel elérte az asztali gépekét. Ez a jelenség szinkronban van a HP mobility stratégiájával.

A HP szolgáltatás divíziója hagyományosan kiegyensúlyozott, magas hozzáadott értéket képviselő tevékenységével járult hozzá az eredményekhez. A divízió által menedzselt nagy jelentőségű projektek, mint amilyen az IIER, az EMMA, a Közháló, vagy az SAP és security projectek jól példázzák a HP Magyarország által kivitelezett projectek nagyságrendjét.

A HP Magyarország európai szinten is erős a nagyvállalati termékek, megoldások és szolgáltatások területén. A HP Adaptív Enterprise stratégiájának egyre több eleme jelenik meg a termékek szintjén is, lehetővé téve, hogy a cég jövőbemutató megközelítése révén a vállalatok a változó környezethez rugalmasan alkalmazkodva, igényeiknek legmegfelelőbb összeállításban vegyék igénybe az informatikai erőforrásokat. A termékek területén az iparági szabvány szerverek (Intel) szerepe egyre nagyobb. Az Intanium térnyerése is egyre egyértelműbb, melyet segítenek a HP szoftver partnerei által folytatott fejlesztések. Az év kiemelkedő eseménye volt az áprilisban mintegy egymillió dolláros invesztícióval létrehozott Fejlesztői Fesztivál, melynek eredményeként több mint 50 magyar informatikai kis- és középvállalat kapott korszerű fejlesztői eszközöket megoldásaik és szoftvereik Itaniumra történő portolásához. A kezdeményezés sikerét jelzi, hogy közel száz alkalmazás kerül így Itanium platformra és ezek sok százmillió forint értékű üzleteket generáltak partnereinknek. A HP másik hagyományos platformja, az Alpha is fontos eseményt ünnepelt: az egyik hazai mobil szolgáltató választotta a valaha volt legerősebb konfigurációjú Alpha rendszert.

Ígéretes, gyorsan növő terület a HP saját menedzsment szoftver megoldása, az OpenView. A globálisan jelentős invesztíciókkal és vállalatvásárlásokkal erősített termék Magyarországon kifejezetten sikeres évet tudhat maga mögött, amelynek fő oka, hogy egyre inkább stratégiai döntésként, magas szintű megoldásként kerül be az adott vállalathoz, ezáltal érdemben érvényesülhetnek a szoftver előnyös tulajdonságai.

A HP az IT szolgáltatások területén hosszú évek óta sikeres Magyarországon. A főleg nagy rendszerek üzemeltetésével, illetve menedzselésével foglakozó részleg munkájának jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyarország számos vezető vállalatának és intézményének teljes informatikája, ezen keresztül pedig gazdasági tevékenysége nyugszik a kollégák kezében. Ez teszi lehetővé, hogy az év 365 napján tudunk telefonálni, banki tranzakciókat kezdeményezni, vagy éppen villanyhoz, vízhez jutni.

A konzultációval és rendszerintegrációval foglalkozó részleg nagy projektek megvalósítását végzi, melyekből idén is számtalan, igen nagy jelentőségű akadt. Az ország Európai Uniós csatlakozása néhány területen különösen fontos rendszerek kiépítését igényelte, melyeket a HP végzett el. Ilyen például az IIER, melynek révén a gazdák regisztrálhatják jószágaikat, termőföldjeiket, és amely alapján az EU támogatások kifizethetőek. Szintén nagy jelentőségű a hazai informatikai infrastruktúra gerincének is nevezhető Közháló projekt, amely révén 2000 végponton lesz elérhető a nagysebességű Internet.

Új, ám egyre fontosabb terület az Outsourcing, ahol a HP Magyarország mára jelentős referenciákkal rendelkezik (Schneider, Procter&Gamble, Sony, Ericcson), és amely területen ígéretes lehetőségeink vannak az Adaptive Enterprise megközelítés révén.

Társadalmi szerepvállalás

 • Megvédte olimpiai bajnoki címét a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda válogatott. A csapatot immár tíz éve támogatja a HP.
 • A HP több tízmilliós adománya révén a Szépművészeti Múzeum alkotásainak láthatatlan részletei is előkerülhetnek.
 • Sok éves kiváló együttműködés újabb gyümölcse Vámos Miklós Marquez meg én című könyve, melyet a HP Magyarország támogat.
 • Kétszáz fölé nőtt a HP támogatásával korszerű szervereket használó középiskolák száma.
 • Kiemelkedő hazai sikereket hozott az ifjúsági asztalitenisz EB, melynek főtámogatója volt a HP.
 • Ismét meghosszabbította együttműködését az ország legeredményesebb asztalitenisz klubja, a Statisztika és a HP.
 • Idén is a HP termékeivel jutalmazták azokat a fiatalokat, akik a Junior Achievement üzleti szimulációs játékon a legjobb eredményeket érték el.
 • A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora jelenlétében adták át az esedékes professzori és diák HP-ösztöndíjakat.
 • Sok ezer gyermek élvezhette az Internet előnyeit az idei városligeti gyermeknap HP Internet sátrában.
 • Nyugdíjasok ismerkedhettek az Internettel a HP Digital Community Centerében, Miskolcon, az egyetem közreműködésével.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu