Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi terjeszti leginkább a spyware-t?

Dotkom

Mi terjeszti leginkább a spyware-t?

A Computer Associates szerint a kémprogramok terjedésének első számú felelőse…

…nem más, mint a peer to peer file-cserét lehetővé tevő Kazaa. Saját Pestpatrol kutatása során a CA úgy találta, hogy a Kazaa minden más szoftvernél nagyobb veszélyt jelent az úgynevezett malware alkalmazások terjesztésében, ennek pedig az az oka, hogy igen széles körben használják. A Sharman Networks szerint file-megosztó programjukat több mint 200 milliószor töltötték már le az Internetről.

A file-csere alkalmazás korai verziójában maga a Kazaa is tartalmazott spyware vagy adware alkalmazásokat, melyek a felhasználó megfelelő értesítése, figyelmének felhívása nélkül települtek fel a rendszerre. Ez már a múlté, hirdeti az alkalmazás weboldalán öles betűkkel a fejlesztő – a Computer Associates azonban más véleményen van. A CA saját felmérésének értékelésekor a Kazaa-t azok közé a programok közé sorolta be, melyek a leginkább lassítják a működést a számos (és a felhasználó szempontjából szükségtelen) Registry-bejegyzésekkel.

Fontosnak tartotta megjegyezni a Computer Associates, hogy számos másik file-csere program is adware-rel, spyware-rel „fertőzött” (például a Blubster), amik szintén visszafogják mind a PC teljesítményét, mind a sávszélesség kihasználásának lehetőségeit. Ezek közül azonban egyik sem olyan elterjedt, mint a Kazaa.

Azt is kifejtették, hogy miért alkalmaznak egyedi kifejezést (pest – kártevő, ragály) ezen programok összefogására: a spyware ugyanis közel sem fedi le ezek minden fajtáját. A vírus elnevezés tiszta képet ad az alá besorolt rosszindulatú kódokról, a spyware azonban gyakran még a szakemberek számára sem ugyanazt jelenti. A CA „pest” kategóriája a zavaró programok hozzávetőleg 30 fajtáját fedi le.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés