Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságos és mobil munkavégzés – a HP-val mindkettő lehetséges

Dotkom

Biztonságos és mobil munkavégzés – a HP-val mindkettő lehetséges

A mobil kommunikáció számos biztonsági kérdést vet fel, egyrészt az adatátvitel egyszerű lehallgathatósága, másrészt a mobil eszközök elvesztése/ellopása esetén kiszivárgó adatok miatt.

A notebookokon, PDA-kon tárolt adatok, információk értéke adott esetben nagyságrendekkel nagyobb lehet, mint magáé az eszközé. Az IDC felmérése szerint ezen mobil eszközök nagy részét vezető beosztásban dolgozók használják, akik többnyire bizalmas adatokat is kezelnek. Az ilyen adatok illetéktelen kezekbe kerülése nem csak kellemetlen az adott cég számára, de akár jogi következményeket is vonhat maga után a különböző adatvédelmi és titoktartási szabályozások miatt. Ilyen szempontból természetesen a notebookok jelentik a legnagyobb veszélyt, hiszen ezek az eszközök képesek a legtöbb és legváltozatosabb információ tárolására, de a kézi számítógépeken olvasott e-mailek, vagy a mobiltelefonon tárolt naptárbejegyzések, névjegyek is hordozhatnak bizalmas információt.

A HP Magyarország átfogó megoldásokat nyújt a mobil kommunikáció biztonsági problémáira. A HP távmunka-filozófiája szerint a biztonságos mobil munkavégzésnek öt szükséges feltétele van:

• biztonságos kommunikáció
• adatvédelem
• megbízható azonosítás
• vírusok elleni védelem
• internetes támadások elleni védelem

A biztonságos kommunikációt egy virtuális magánhálózat (VPN, Virtual Private Network) kiépítésével oldják meg a HP konzultánsai, amely titkosított kapcsolatot biztosít a vállalati hálózat és a mobil munkaállomás között. Ez garantálja, hogy az adatokat illetéktelenek a kommunikáció során ne módosíthassák illetve ne értelmezhessék. Szorosan kapcsolódik a VPN kapcsolat kialakításához a megbízható azonosítás – ez biztosítja, hogy jogosulatlan személyek ne férjenek hozzá a vállalati hálózathoz. Megbízható (erős) azonosítást a legegyszerűbben és legolcsóbban intelligens kártyák (smart card) használatával lehet megvalósítani, ezért a HP mindig olyan komponenseket használ a VPN hálózatok kialakításában, melyek képesek az intelligens kártyák kezelésére.

A HP által összeállított – integrált és tesztelt – távmunka megoldásban az adatvédelmet a számítógép teljes merevlemezének titkosítása garantálja. Az ilyen, teljes merevlemezt titkosító megoldások sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak, mint az egyes file-okat vagy könyvtárakat egyenként titkosító megoldások, ugyanis a számtalan átmeneti állományt (mint például a swapfile, Microsoft Word átmeneti állományai) is védelmezik, ráadásul leveszik a felhasználó válláról a titkosítással kapcsolatos döntések terhét. A titkosító szoftver szintén erős azonosítást használ, és csak akkor enged hozzáférést a merevlemezen tárolt adatokhoz, ha a felhasználó rendelkezik a megfelelő intelligens kártyával. A kártya nélkül a számítógépet így még bekapcsolni sem lehet.

A vírusirtók jelenléte mellett szerencsére a személyi tűzfalak használata is egyre inkább elterjedt a biztonságra valamit is adó vállalatoknál. Ezeknél az összetevőknél nagyvállalati környezetekben az egyik legfontosabb szempont a központi menedzselhetőség. A HP megoldásában a vírusirtó, a személyi tűzfal és a merevlemez-titkosító szoftver is központilag menedzselhető, auditálható és felügyelhető.

PDA-k használata esetén egészen napjainkig igen nehéz volt az összes biztonsági feltétel kielégítése. Az utóbbi pár hónapban azonban elérhetővé váltak a megfelelő szoftverek, és ma már akár egy iPAQ-ról is fel lehet építeni VPN-kapcsolatot, miközben vírusirtó és személyi tűzfal véd a támadások ellen, az adatokat pedig titkosítás óvja. Az üzleti felhasználóknak szánt, új HP iPAQ hx4700-as az első PDA, ami gyárilag tartalmazza a fenti szolgáltatásokat biztosító HP ProtectTools szoftvert.

Az okostelefonok terjedésével egyre nő a mobiltelefonokon tárolt információ mennyisége és értéke, a telefonok biztonsága azonban egyre csökken. A mai telefonok már alig tárolnak bármit is a PIN-kóddal védett SIM-kártyán, helyette szinte mindent belső memóriájukban vagy kivehető memóriakártyákon raktároznak el. Ezeket (az alapbeállítások szerint) semmi nem védi az illetéktelen hozzáférés ellen. A telefonok sérülékenységére jellemző, hogy néhány közelmúltban napvilágot látott módszer segítségével Bluetooth kapcsolaton keresztül a teljes címjegyzék észrevétlenül letölthető a telefonról, de akár hívásátirányítás is beállítható. A vezető biztonsági szoftver-gyártók felismerték az igényt, és folyamatosan vezetik be mobiltelefonokra szánt termékeiket.

A HP Magyarország évek óta szoros partneri kapcsolatban áll a biztonságos távmunkához szükséges összetevőket szállító gyártókkal, számos nagyvállalati távmunka-projektjében pedig sikerrel bizonyította a megoldás működőképességét. A HP tanácsadói rendelkeznek a termékek sikeres implementációjához szükséges képesítésekkel és tapasztalattal, ezért hatékonyan tudják ügyfeleiket támogatni a tervezéstől a kivitelezésig.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés