Connect with us

technokrata

Siemens: Polimerek és kerámiai anyagok kulcsszerepben az innovációban

Dotkom

Siemens: Polimerek és kerámiai anyagok kulcsszerepben az innovációban

Az anyagkutatás három fő területre irányul: új polimerek, kerámiák és nanotechnológia.

A CT-berendezések képalkotási sebessége és pontossága, a gázturbinák hatásfokának növelése, a járművek fogyasztásának csökkentése olyan példák, amelyek az új anyagok innovációban játszott kulcsszerepét illusztrálják. Manapság csak az lehet „trendsetter” a termékekben és megoldásokban, aki az anyagtechnológiában is folyamatosan továbbfejleszti kompetenciáját és a nemzetközi verseny élvonalában van – állítja Prof. Dr. Claus Weyrich, a Siemens AG igazgatósági tagja és az 1.700 fős központi kutató részleg vezetője.

Az anyagkutatás három fő területre irányul: új polimerek, kerámiák és nanotechnológia. Ennek oka, hogy az ilyen ipari anyagok tulajdonságait szinte korlátlanul lehet alakítani és a különféle termékek követelményeihez igazítani. Az elektromosan vezetőképes polimerek (összetett anyagok) két összetevő, a könnyen alakítható műanyagok és a fémek tulajdonságait ötvözik.

Az érdeklődés középpontjában a szerves fénydiódák (OLED-ek) állnak, amelyek a display-technikában példátlan képfényességet tesznek lehetővé. A kerámiakutatás egyik területe, hogy hogyan lehet a LED-ek lumineszcens anyagainak kívánt színárnyalatát pontosan beállítani. Ez példul a gépkocsik műszerfal-világításában fontos. Egy másik alkalmazás a gyors kerámia-detektorok alkalmazása CT készülékekben, melyek rövid szkennelési időt és nagy képfelbontást tesznek lehetővé.

A nanotechnológia 0,1 mikron dimenziójú struktúrákkal dolgozik. Ilyen méretekben az anyagok tulajdonságai a kvantum-hatások miatt megváltoznak, ami célszerűen kihasználható. Például a szerves fotodetektorok hatásfokát számottevően javítja, ha fullerén nevű tipikus nano-anyagokat használnak a kialakításukhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin