Connect with us

Hirdetés

technokrata

Potenciális veszélyforrás a PC-k leselejtezése

Dotkom

Potenciális veszélyforrás a PC-k leselejtezése

Az elavultnak tartott számítástechnikai eszközök leselejtezése komoly biztonsági kockázatot hordozhat magában, ha a vállalatok nem fordítanak kellő figyelmet a bizalmas adatok kezelésére – márpedig többnyire nem fordítanak.

A Remploy e-cycle nevű, egyesült királyságbéli, számítástechnikai eszközöket újrafeldolgozó cég jelentése szerint a leselejtezett PC-knek csak körülbelül negyede esik át valamilyen adattisztításon. A megvizsgált 350 cég 75 százaléka úgy szabadult meg elöregedettnek tartott számítógépeitől, hogy azok merevlemezeiről fontos adatok is visszakereshetők maradtak. Azon vállalatok közül, akik leformázták a merevlemezt, mielőtt kiadták volna kezelésükből a PC-t, 40 százalékuk abban a hamis hitben élt, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy az adatokat végleg megsemmisítse. A ˝formattálók˝ táborából csak minden nyolcadik cég bizonyosodott meg arról, hogy a fontos információk ténylegesen és véglegesen eltűntek-e a merevlemezről.

Noel Harasyn, a Remploy e-cycle vezető menedzsere érhetetlennek nevezte, hogy azok a vállalatok, amelyek komoly összegeket költenek a redundáns adattárolásra, miért nem fordítanak kellő figyelmet az információk eltüntetésére is. Az egyszerű újraformattálás vagy az adatok egyszer-kétszer való felülírása ugyanis nem elegendő: számos adat még ezután is visszakereshető.

Lássunk erre egy példát: az idén történt, hogy Európa legnagyobb pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó csoportja került kínos helyzetbe. Amint azt korábban megírtuk, a stockholmi Pointsec Mobile Technologies – mely egyébként titkosító szoftver és egyéb, érzékeny adatok védelmével foglalkozó termékek eladásával foglalkozik – pár hónapja közölte, hogy megvásárolt száz leselejtezett noteszgépet. Ennek az akciónak a révén még egy olyan merevlemez birtokába is jutott, melyen a fent említett biztosítóvállalat tárolt kényes adatokat: nyugdíjazásra vonatkozó információkat, fizetési nyilvántartásokat, személyes adatokat (bejelentkező kódokat és adminisztrátori jelszavakat a vállalat intranet hálózatához) stb. Számos olyan Excel file-ra is rábukkantak, amelyekben otthoni címeket, telefonszámokat és születésnapi dátumokat fedeztek fel. Mindez alig 5, azaz öt(!) fontjába került a cégnek.

A neves Beatles-tag, Sir Paul McCartney is belekeveredett már hasonló esetbe: még 2000-ben a zenész banki adataira bukkantak rá egy másodkézből beszerzett számítógép merevlemezén. A PC-t korábban a Morgan Grenfell pénzintézetnél használták, s anélkül szabadultak meg tőle a használtpiacon, hogy eltüntették volna az adatokat a gép winchesteréről.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés