Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újabb 64 bites vírus

Dotkom

Újabb 64 bites vírus

Májusban debütált az első olyan digitális kártevő, mely kifejezetten a 64 bites Windows-okat fertőzte, s a napokban már a másodikra is ráakadtak.

A Symantec jelentette be, hogy megtalálták az első, 64 bites operációs rendszereket fenyegető vírust; ám azt is leszögezte, hogy a férget még nem detektálták a ˝vadonban˝, azaz még nem terjed az Interneten. Oliver Friedrichs, a Symantec Security Response Team vezető menedzsere elmondta, hogy a Rugrat nevű féreg sikeresen támadja a Microsoft 64 bites Windows állományait; a 32 bites rendszerekkel, file-okkal azonban nem törődik. Éppen ezért, amíg a 64 bites rendszerek jobban el nem terjednek, a kártevő nem jelent nagy fenyegetést.

Hétfőn már a második, ezen környezetben szaporodó vírusról számolt be a Symantec, a W64.Shruggle egyelőre azonban szintén nem jelent komoly veszélyt. Alfred Huger, az IT-biztonsággal foglalkozó vállalat egyik igazgatója elmondta, hogy a kártevő tulajdonképpen a 64 bites operációs rendszerek támadó férgek, vírusok későbbi példányainak tesztjeként született meg, s aktívan nem terjed a ˝vadonban˝. Ami különösen érdekes, hogy készítői minden bizonnyal dolgoznak a 64 bites platformon, ha nem is a létrehozásán, de tesztelésén mindenképp. Minderre a bizonyíték a kártevő terjedésképtelensége: a Shruggle egy olyan Windows-os szoftvert használ(na), melyet még ki sem adott a Microsoft. Ebből következően a 32 bites Windows-okat (Windows XP, 2000 stb.) nem fenyegeti.

A kártevő létrejötte, ha most még nem is jelent közvetlen veszélyt, mindenesetre láttatni engedi, hogy a víruskészítők előre gondolkodnak. Megjelenése annak tükrében még ironikus is, hogy még csak most kezdtek terjedni azok a 64 bites processzorok (az Intel és az AMD részéről), amelyek beépített védelemmel rendelkeznek a vírusok egy jelentős része ellen (is).

Már közel a veszély?

Az év végére már meglehetősen sok olyan otthoni számítógép lesz használatban, melyekben 64 bites processzorok (Intel, AMD) dolgoznak. Még egy év múlva az elemzők szerint az internetezők többségének PC-je 64 bites CPU-val lesz felszerelve, ez pedig együtt jár azzal, hogy szélesebb körben alkalmazzák a 64 bites operációs rendszereket is. Ugyanez a lendület várható a csúcskategóriát képviselő vállalati számítógépek területén is. Addig azonban még van idő felkészülni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés