Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem árt védekezni a titkosan szivárgó adatok ellen

Dotkom

Nem árt védekezni a titkosan szivárgó adatok ellen

Sokan nem is gondolnák, mennyi rejtett, ám a felhasználó által minden bizonnyal nem szívesen kiadott információk kerülhet ki egy-egy dokumentum másoknak való megosztásával.

A munkamegosztással foglalkozó szoftvert fejlesztő Workshare a hét elején tette elérhetővé Metafind nevű alkalmazását, mely azt a célt szolgálja, hogy a felhasználó a Microsoft Office dokumentumokban megbúvó rejtett adatmorzsákat képes legyen ellenőrzése alatt tartani, s ha szükséges, azok kijutását meg is akadályozni. A Metafind egyébként letölthető a fejlesztő weboldaláról, s működése automatikussá tehető.

˝25 különböző rejtett metaadat létezik a Microsoft dokumentumokban, és ahogy egyre több dokumentum kerül ki egy vállalattól, egyre nagyobb a kockázat, hogy ezeket valaki felhasználja.˝ – nyilatkozta Matthew Brown, a Workshare termékmendzsere. A metaadat tulajdonképpen egy olyan rejtett információ, ami nagyon sokféle adatot hordozhat magában – például a dokumentum készítőjének a nevét vagy kitörölt szövegeket. Ezen információmorzsák azonban kutakodásra is lehetőséget nyújtanak, ha egy kíváncsi, s a témához értő ember kezébe kerül egy metaadattal teli dokumentum.

S hogy ez nem csak egy leendő fenyegetés, hanem már igenis része a mindennapi életnek, azt két példa bizonyítja élesen. Az egyik esetben egy, az SCO Group által benyújtott jogi dokumentum metaadatainak ellenőrzésével jutott annak az információnak a birtokába a Cnet, hogy az SCO eredetileg be akarta perelni a Bank of America pénzintézetet is. Ám ennél magasabb körökben is terhelő adatokat szolgáltathatnak: Nagy-Britannia miniszterelnöke, Tony Blair zavartan szembesült azzal, hogy az iraki megszállással kapcsolatos hivatalos álláspontjával teljesen ellentétes gondolatai is napvilágot láttak, szintén a napvilágot látott dokumentumok alaposabb elemzése után.

A Word és az egyéb Office alkalmazások ugyan rendelkeznek egy olyan eszközzel, amik eltávolítják az ilyen metaadatokat, mielőtt azokat megosztanák másokkal, ám ennek használata nem következetes, mondta Brown. Szerinte a metaadatok kezelését a vállalati szabályzatban kellene minden cégnek behatárolni. Ebben nyújthat segítséget az Office dokumentumok megosztásában és kezelésében jeleskedő alkalmazásuk, melyben szintén megtalálható a Metafind.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés