Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bűnösnek vallotta magát a Blaster létrehozója

Dotkom

Bűnösnek vallotta magát a Blaster létrehozója

A tavaly nyár végén rendőrkézre jutott vírusíró amerikai tinédzser ügyében szerdán előrelépés történt: a fiú elismerte bűnösségét.

Jeffrey Lee Parson, a 19 éves amerikai fiatal terjesztette el a Blaster féreg B változatát az Interneten, még tavaly nyáron. A Minnesota-ban élő, a virtuális világban teekid néven ismert tinédzser a való életben is nagy jelenségnek mondható: 190 centiméter feletti magasságával és 150 kilogrammos tömegével messziről kirí az emberek közül. Csakúgy, mint az eszével: Parsont jó tanulónak és okos fiúnak tartja környezete.

Teekidet még tavaly augusztus végén tartóztatták le, majd szeptember 17-ére tűzték ki a tárgyalás kezdetét. Amint azt akkor megírtuk, akár 250 ezer dolláros bírságot és tíz év börtönbüntetést is kiróhatnak a fiatalra – azért, mert Parson némileg módosította, majd elterjesztette a súlyos Windows sérülékenységet (RPC-hiba) kihasználó Blaster férget. Igaz ugyan, hogy a Blaster.B alig párezer PC-t ért el, így azért akkora károkat nem okozott, mint a fő digitális kártevő.

Parson egyébként ott követte el a hibát, hogy túlságosan nagy ellenőrzéshez akart jutni a megfertőzött számítógépek felett. Ennek eléréséhez ugyanis úgy módosította a férget, hogy az saját website-jához, a www.t33kid.com-hoz csatlakozott sikeres fertőzés esetén, lehetővé téve a tinédzsernek az áldozatul esett PC feletti irányítást. Ez viszont megkönnyítette a nyomozóhatóságok dolgát is, akik ezen a nyomon elindulva hamar rábukkantak Parsonra.

Új fejlemények

A hosszas eljárás során szerdán a bíróságon bűnösnek mondta magát Parson. John McKay, az USA kormányzatát képviselő ügyvéd szerint: ˝Számítógépes férgek elküldése ártalmatlannak tűnik, de az egyéni felhasználóknak okozott kár igenis valós, ahogyan a büntetések is azok.˝ Ez utóbbi mértékéről ugyan még nem született döntés – az majd november 12-én a Seattle-i kerületi bíróság előtt kerül kihirdetésre -, de várhatóan 18 és 37 hónap közötti szabadságvesztés vár a fiúra. Ennek mértéke függ attól, hogy mennyi számítógépet fertőzött meg a féreg: a vád 48 ezerről beszél, a védelem szerint azonban ez csak pár ezernyi PC-t érintett.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés