Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent az Ati legújabb grafikus vezérlője

Dotkom

Megjelent az Ati legújabb grafikus vezérlője

A kanadai fejlesztő noteszgépekbe szánt, Mobility Radeon 9800-as grafikus chipje a tegnapi napon indult hódító útjára.

Elsősorban az úgynevezett desknote piaci szegmenst célozta meg az Ati a legújabb Mobility Radeonnal, azaz a notebookvásárlók azon részét, akik asztali PC-jük lecserélése végett vásárolnak hordozható számítógépet – és ennek megfelelően komoly (grafikai) teljesítményt is várnak el. Ezen megoldásokra jellemző, hogy részletgazdagabb grafikai megjelenítésre képesek integrált társaikhoz képest, ám fogyasztás és hőtermelés tekintetében jócskán elmaradnak az asztali alternatívákkal szemben.

Az Ati Mobility Radeon 9800 a 9700-as modellt hivatott letaszítani a trónról. A chip 130 nanométeres gyártási eljárással (alacsony-k szilícium alapon) készül, 8 pixel renderelő futószalaggal látták el, 4 vertex shadert tudhat magáénak és hogy ne legyen probléma se a memória méretével, se a sávszélességével, a kanadai gyártó komplett megoldása 256 bites memóriainterfésszel és 256 MB-nyi RAM-mal társítva indult újtára.

Mielőtt még valaki azt hinné, hogy az új termék az Ati Radeon 9800 PRO-s R350 magjára alapul, gyorsan tisztáznunk kell, hogy nem így van. A Mobility Radeon 9800 már a fejlesztő újgenerációs lapkáinak alapjaira építkezik: az X800-as R420 technológiáját használták fel az új, notebookokba szánt grafikus vezérlő megalkotásához. Ebből következően ez már PCI Express interfészt használ.

Elsőként a Dell (Inspiron XPS – USA, Inspiron 9100 – Európa) fogja alkalmazni az Ati legújabb fejlesztését, mely a 3DMark03 tesztprogram alatt körülbelül egy Radeon 9800 PRO teljesítményét hozta. Ez ráadásul korántsem a maximum, amit kifacsarhatnak ebből a technológiából: a kanadai gyártó sejtetni engedte, hogy nagyobb teljesítményű változatok is megjelenhetnek majd a jövőben, melyek 12 és/vagy 16 futószalagos megoldásként debütálhatnak az ősszel.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés