Connect with us

technokrata

Zuhanórepülésben a notebookok árai

Dotkom

Zuhanórepülésben a notebookok árai

Egy, az USA-ban elkészített felmérés szerint nemcsak éves szinten, hanem akár hónapról hónapra nézve is érezhető mértékben válnak olcsóbbá a noteszgépek (is).

Az NPD Group bejelentése szerint májusban tovább folytatódott a fogyasztói rétegnek szánt elektronikai eszközök árainak csökkenése. A The NPD Consumer Electronics Price Watch huszonhét ilyen termék értékét figyeli hónapról hónapra, így mérvén fel a változásokat. A kosár értéke az USA-ban május végén 12.362 dollár volt, ami az év elejéhez képest több mint 1000 dolláros esést jelent (a tavalyi év hasonló időszakához képest pedig már 2600 dollárnyit). Ez egy év alatt 17,4 százalékos mérséklődést jelent.

A kosárban található készülékek között a 42 colos plazma televíziók ára az áprilisihoz képest 86 dollárral (körülbelül 18 ezer forinttal) esett, így a vizsgált termékek közül ennek tekintetében könyvelhették el a legnagyobb csökkenést. Átlagosan 13 ezer forinttal, azaz 65 dollárral lettek olcsóbbak a 15 colos képátlóval rendelkező noteszgépek az áprilisi időszakhoz képest, olvasható az NPD felmérésében, ami az egyik legnagyobb csökkenés a tavaly novemberi időszakhoz képest.

Mi áll ennek a hátterében? Az egyre nagyobb kereslet hozzájárult a gyártási kapacitások felfutásához is, így jócskán megnőtt a választék is a noteszgépek területén. A gyártósorok Kínába való áthelyezéssel további (munkaerő) költségeket tudtak megspórolni a gyártók, akik az egymással szembeni öldöklő árversenyben szinte minden megtakarítást azonnal az árak csökkentésében mutatnak meg, hogy még nagyobb piacokat szerezhessenek meg. A 17 colos LCD-vel bíró modellek térhódítása is csökkenti az egy kategóriával kisebb kijelzővel bíró noteszgépek árát, hogy még egy tényezőt említsünk a főbb okok közül.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin