Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megduplázott üzemidő: az Intel is beszállt az akkumulátor-fejlesztésébe

Dotkom

Megduplázott üzemidő: az Intel is beszállt az akkumulátor-fejlesztésébe

A Zinc Matrix Power nevű amerikai cég bejelentette, hogy technológiai együttműködésre vonatkozó megállapodást kötött az Intellel.

A Zinc közleménye értelmében aláírták azt a megállapodást, mely a két vállalat között létrejött. Ennek keretében az Intel segítséget nyújt a cégnek egy új akkumulátortechnológia kifejlesztéséhez, melyet noteszgépek számára hoznának létre energiaforrásként. A Zinc nagyra törő tervei szerint ennek eredményeként a hordozható számítógépek akár tíz órán át is üzemképesek maradhatnának.

A vállalat egy polimeralapú, újratölthető alkáli elem technológián dolgozik, amelynek működése nagyban hasonlít az elemlámpákban használt telepek kémiájához, azzal a lényeges különbséggel, hogy kétszer nagyobb energiát képes elraktározni magában. Ezt egyébként laboratóriumi körülmények között már demonstrálni is tudta a vállalat. A fejlesztés eredményeként nemcsak az üzemidő nőhet meg, hanem az akkumulátor mérete is változatlan maradhat. A technológia a vízalapú elektrolit alkalmazásával, az alacsony nyomású és a rugalmas műanyag kialakítású házával minimalizálja a kigyulladás vagy a robbanás esélyét.

Mind az Intel, mind a Zinc Matrix Power erőfeszítéseire szükség van annak érdekében, hogy 2006-ban kereskedelmi forgalomba kerülhessenek az első eszközök. Többek között az akkumulátor burkolatán, a töltőáramkörökön és az űrméret kialakításán is szorosan együttműködik a két cég, így az új akkumulátorok piacra kerülésükkor azonnal használhatóak is lesznek az Intel processzorral bíró noteszgépekben.

A további részletekről ősszel, a szeptemberben megtartani tervezett Intel fejlesztői fórumon számolnak majd be a mérnökök.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés