Connect with us

Hirdetés

technokrata

Innovációra épített növekedés

Dotkom

Innovációra épített növekedés

Az elmúlt évek általános recesszióját követően szerény mértékű, de határozott növekedést prognosztizál az üzleti volumen tekintetében a Siemens Rt. Információs és Kommunikációs Hálózatok (ICN) ágazatának igazgatója, Bobek Ernő. Bejelentését nemcsak ágazata biztató statisztikáira alapozza, hanem a piaci trendek alapján elhatározott stratégiai súlyponteltolás sikerességére is. Az előrejelzés az ágazat valamennyi divizója – a szolgáltatói hálózatok, a carrier szerviz és a vállalati hálózatok – tekintetében érvényes.

A magyar távközlési piac meghatározó szereplője, az Siemens Rt. ICN ágazata a kedvezőtlen gazdasági környezet hatásait és a vezetékes hálózatok hangforgalmához kötődő bevételek csökkenését sikeresen ellensúlyozta a hálózatok más célú hasznosítását szolgáló innovatív infokommunikációs megoldások és szélessávú technológiák értékesítésével. Ezzel a megelőző üzleti évben 15 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el. Az ágazat a jelenlegi üzleti évben hazai fejlesztésű megoldásokkal is piacra lép pozícióinak további szilárdítása érdekében. Ügyfelei számára versenyelőnyt, hálózati biztonságot és komplex telekommunikációs megoldásokat, szolgáltatásokat kínál.

Az ICN legújabb magyarországi fejlesztés a Siemens NetCheck elnevezésű hálózat minőség felügyeleti rendszer, amelyet az ágazat az idén tavasztól kínál a hazai közép- és nagyvállalatok számára. A csaknem 100 százalékos rendelkezésre állást az erőforrások takarékos igénybevételt garantáló megoldás gyakorlatilag kizárja a hálózat kieséséből származó termelési, értékesítési veszteségeket, és így a hálózat működtetési költségeinek akár tízszeresét is megtakarítja felhasználói számára. A Siemens NetCheck kiszámítható, megbízható munkavégzést tesz lehetővé. A Linux platformon futó, modulrendszerű, elosztott architektúrájú megoldás automatikus hálózat felderítést végez, küszöbértékek figyelése alapján riasztásokat küld, definiálja a hibát, és lehetővé teszi a beavatkozást a világhálón keresztül is. A rendszer szabadon alakítható és illeszthető a vállalati rendszerekhez, bármikor fejleszthető, és több szintű szolgáltatást nyújt a felhasználók számára.

Az új rendszert kipróbálták hazai cégek és az államigazgatás szervezetei. A Magyarországon 1998-óta jelen lévő, 1.000 főt foglalkoztató Alpine Electronics Manufacturing of Europe Kft. teljes informatikai hálózatára kiterjedő monitorozást végeztetett a Siemens Rt. mérnökeivel. Az eredmények alapján a cég vezetősége elhatározta, hogy szerződést köt a hálózat felügyeleti rendszer használatára.

A Siemens ICN a távközlési szolgáltatók és a vállalatok kommunikációs megoldásainak világviszonylatban vezető szállítója. A 220 szakembert foglalkoztató magyarországi ágazat a hazai ADSL technológia első számú szállítója és a nemzetközi Siemens ADSL fejlesztésének egyik kompetencia központja. Az ADSL hozzáférést megvalósító DSLAM berendezések több mint 90%-át a hazai ICN szállította, amelynek eredményeként 2003 végéig mintegy 100 ezer ADSL előfizető rendszerbe kapcsolása valósult meg. 2004-ben a Matáv újabb 100 ezer ADSL előfizető bekapcsolását tervezi.

Az év elején az ágazat keretszerződést írt alá az Antenna Távközlési Rt.-vel, 3,5 GHz-es Breeze Access OFDM Pont multipont rádiós rendszer szállítására. Az OFDM rádiós termékek teljes körű IP szolgáltatást, nagy sebességet és nagy cellakapacitást, rugalmas telepítést, költséghatékony moduláris kiépítést tesznek lehetővé a szolgáltatók számára.

Az ágazat az utóbbi időszakban döntő mértékben járul hozzá a távközlési liberalizáció egyik legfontosabb feltételének, a számhordozhatóságnak a megvalósításához az EWSD központok software upgrade-jének végrehajtásával.

A közelmúlt egyik stratégiailag fontos projektje a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program (NIIF) keretében végrehajtott IPv6 teszt az országos számítógép-hálózatba integrált Juniper routerrel. A Juniper routerek architektúrája lehetővé teszi a NIIF számára, hogy a maximális forgalomtovábbítási kapacitás mellett további intelligens szolgáltatásokat vezessen be a hálózatba. A Juniper routerek a legfrissebb IPv6 műszaki szolgáltatásokat a világon elsőként alkalmazzák szolgáltatói minőségben és megbízhatóságban.

A szolgáltató piac esetében az ICN egyik legfontosabb stratégiai célja a Next Generation megoldások és az ehhez kapcsolódó Next Generation Networks (NGN) platform elterjesztése. Megvalósítására a Siemens kifejlesztette a SURPASS termékcsaládot, amely a távközlési szolgáltatók számára lehetővé teszi konvergens IP hálózatok megvalósítását. A megoldás segítségével a szolgáltatók előfizetőik számára megvalósíthatják a hang-, videó- és adatkommunikáció integrációját.

Az ICN 2003-ban a Tiszai Vegyi Kombinát számára 2300 mellékállomást magában foglaló VoIP telefonrendszert szállított. Az Országos Onkológiai Intézettel kötött tíz éves szolgáltatói szerződés részeként infokommunikációs rendszert épített ki.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés