Connect with us

Hirdetés

technokrata

Strapabíró merevlemezek a Hitachitól

Dotkom

Strapabíró merevlemezek a Hitachitól

A Hitachi Global Storage Technologies bejelentette azon, notebookokba szánt 40 GB-os kapacitással bíró winchestereit, melyek a korábbi változatokhoz képest jóval ellenállóbbak a környezeti hatásokkal szemben.

Az új, 2,5 colos mérettel bíró eszközt elsősorban a noteszgépeket összeszerelő vállalatok számára kínálják. Ennek elsődleges oka, hogy az asztali PC-k többnyire stabilan állnak a helyükön, s itt inkább a nagyobb kapacitás, mintsem a környezeti hatásokkal szembeni ellenállás a fontos. A percenként 4200 fordulatot megtenni képes lemezzel rendelkező meghajtó akár 300 Gs terhelést is képes kétezred másodpercig elviselni – működés közben. Ez pont 50 százalékkal több, mint amit a hasonló méretű és felhasználási céllal tervezett korábbi winchestere ˝tudott˝ a Hitachinak. Az új merevlemez élettartama is kedvező irányban mozdult el: a napokban bejelentett winchester kétszer annyi ideig képes hibamentes működésre, mint elődje.

John Donovan, a TrendFocus kutatócég egyik elemzője megemlítette, hogy a Hitachi új élettartam specifikációit más gyártók merevlemezei nem hogy nem tudják felülmúlni, de még megközelíteni sem képesek. ˝Az eszköz akár golyóállónak is nevezhető lenne.˝ – mondta Donovan a Hitachi áprilisban, 140 dolláros áron forgalomba kerülő új termékéről.

A notebookokba szánt merevlemezek piaca sokkal dinamikusabban bővül, mint az asztali számítógépekbe szánt winchestereké. Ennek oka elsősorban a hordozható számítógépek eladási mutatóinak már két-három éve tartó nagyütemű emelkedésében keresendő: tavaly például 33 százalékkal több notebookba váló háttértárat adtak el a 2002-es év eredményeihez képest, így világszerte 44 millió leszállított eszközről számolhatott be az ipar 2003 során. Ezzel szemben a desktop merevlemezek piaca ˝csak˝ 13 százalékkal nőtt, igaz, ez nagyobb volument rejt maga mögött: tavaly 114 millió asztali PC kapott új winchestert. A gyártók között a Hitachi – 27 százalékos részesedéssel – a második helyen áll.

Visszatérve a mostani bejelentésre, miért pont 40 GB-os kapacitású lett, mikor ennél nagyobb, 60 és 80 GB-os modellek is kaphatók már? Elsősorban azért, mert jelenleg a 40 GB-os merevlemezek a legkeresettebbek, nyilatkozták a Hitachihoz közeli források. Ezt Donovan is megerősítette, aki szerint tavaly az összes eladott mobil meghajtó 44 százaléka ezen kapacitással bírt, s becslések szerint ez idén már 60 százalékra fog nőni.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés