Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az FBI lehallgatható internetes telefóniát szeretne

Dotkom

Az FBI lehallgatható internetes telefóniát szeretne

Pénteki bejelentésében az USA Szövetségi Nyomozóirodája közölte, hogy azt tartaná ideálisnak, ha minden szélessávú Internet-szolgáltató (beleértve a kábelmodemes és a DSL cégeket is) lehetővé tenné hálózataik rendőri szervek általi könnyű lehallgathatóságát.

Az FBI fenti kérelmét az Egyesült Államok Szövetségi Hírközlési Bizottságának (Federal Communications Comission – FCC) juttatta el. Amennyiben a kérelmet pozitívan bírálják el, a ˝cég˝ lehallgatóereje drámaian megnövekedne, s ugyanígy tenne a szélessávú Internet-hozzáférést biztosító szolgáltatók működési költsége és az internetes termékek fejlesztésének összetettsége is. Jogi szakértők megvizsgálták a 85 oldalas beadványt, amelyben többek között az áll, hogy minden internetes szolgáltatásnak (kezdve az azonnali üzenőprogramoktól az internetes hangtovábbításon (VoIP) át egészen a Microsoft Xbox Live-jáig) hátsó ajtót, úgynevezett backdoor funkciót kell tartalmaznia; az ezzel jelenleg nem bíró szolgáltatásoknak pedig 15 hónapon belül el kellene ezt készíteniük. Az FBI kérelme szerint olyan szolgáltatásokat nem is lehetne (legálisan) indítani, melyek nem rendelkeznek a fent említett behatolási ponttal.

Mivel a lehallgatási rendszer a Bush kormányzat támogatását élvezi, az FCC valószínűleg igen komolyan fogja venni az indítványt. Ezt alátámasztandó, a bizottság vezetője, Michael Powell a múlt hónapban már tett olyan kijelentéseket, melyek szerint a törvényt betartani igyekvő szervek IP-alapú kommunikációhoz való hozzáférésének biztosítása alapvető feladat, illetve a rendőrségnek szüksége van arra, hogy hozzáférhessen a kommunikációs infrastruktúrához, annak érdekében, hogy meg tudja védeni az Egyesült Államokat. Az FBI egyébként azzal érvel, hogy a terroristák – a hagyományos kommunikációk közismert lehallgathatósága miatt – felismerhetik és igénybe vehetik az internetes telefonálás lehetőségét, amely így rejtve maradna a bűnüldöző szervek előtt. Ráadásul – amint az a fentiekből is kitűnik – a telefonálás terén már rég rendelkezik ilyen eszközökkel mind az FBI, mind az Egyesült Államok rendőrsége, így a kérés voltaképp csak az internetes szolgáltatásokat nyújtó vállalatok számára újdonság.

˝Nem hiszem, hogy ésszerű lenne az FBI kérése.˝ – adott kételyének hangot Marc Rotenberg, az Electronic Privacy Information Center igazgatója (a szervezet egyike azoknak a csoportosulásoknak, melyek a magánszféra védelmét hivatottak szolgálni). Stewart Bakerrel – aki az amerikai Internet-szolgáltatókat képviseli – egyetértésben vannak abban a témában, hogy egy esetleges (az FBI számára) pozitív döntés oda vezetne, hogy még a chates programok és a videokonferenciák létrehozása előtt is a bűnüldöző szervekkel kellene egyeztetni. Ez egyrészt időveszteséget jelentene a tervezett indulásokat tekintve, másrészt belekeverné a politikát a döntéshozatalba; teljesen megváltoztatná az internetes szolgáltatások elindulásának módját, legalábbis az USA-ban.

A kérés jogos?

Napjainkban az a trend érvényesül, hogy egyre fontosabb igényként jelentkezik a kommunikáció titkosságának biztosíthatósága. A voice over Internet protocolra és az azonnali üzenőkliensekre épülő rendszerek ilyenképp viszont megnehezítik az FBI Carnivore technológiájának (melyet a ˝cég˝ a digitális adattovábbítás megfigyelésére alkalmaz) működését. Ezt megerősítette Niklas Zennstrom, a Skype alapítója is, aki elismerte, hogy az egyre népszerűbbé váló VoIP szolgáltatást nyújtó szoftverük nem kínál a bűnüldöző szervek számára könnyű lehetőséget a kutakodásra: az alkalmazás révén zajló kommunikáció ugyanis egy gombnyomással automatikusan titkosítható.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés