Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows kisegítő lehetőségek nem csak fogyatékosoknak

Dotkom

Windows kisegítő lehetőségek nem csak fogyatékosoknak

A legújabb kutatások szerint a felnőtt számítógép-használók 57 százalékának előnyére válik a kisegítő lehetőségek használata

A kisegítő lehetőségek eredetileg a fogyatékkal élők számára készültek, a Forrester vizsgálata azonban kimutatta, hogy a munkaképes korú számítógép-használók több mint 57 százalékának előnyére válhat ez a technológia, mert látásuk, hallásuk, beszédük, illetve testi és kognitív képességeik enyhétől súlyosig terjedő csökkenést mutatnak. Az Egyesült Államok lakosságának egyre nő az átlagéletkora, ezért mind többen lesznek kénytelen megküzdeni ezekkel a nehézségekkel, és nagyobb számban fogják igénybe venni a kisegítő technológiákat a testi képességeik változásából fakadó hatások csökkentésére.

“A jövő közgazdászai, akik a XXI. századi munkaerőben megmutatkozó trendeket vizsgálják majd, arra az eredményre fognak jutni, hogy azok voltak a legsikeresebb vállalatok, amelyek előre látták a munkaerőhiány fenyegető veszélyét, és stratégiailag felkészültek az ebből eredő károk kezelésére.” – vélekedett Beth B. Buehlmann, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája Munkaerő-felkészítési Központjának igazgatója. “Ilyen stratégia lehet például a korosodó dolgozók munkájának jobb megbecsülése, valamint azoknak a segítő technológiáknak a biztosítása, amelyekkel hosszabb ideig munkában lehet őket tartani.”

A Microsoft segítséget kíván nyújtani a probléma megoldásához, ezért ma elindította a Korosodó munkavállalók (Aging Workforce) nevű kampányt, amelynek az a célja, hogy bemutassa a korosodó dolgozóknak és munkaadóiknak, milyen segítséget tud nyújtani a kisegítő technológia a versenyképesség megőrzéséhez, illetve a korosodó dolgozók alkalmazásához és megtartásához. A kampány egyik célja, hogy több emberben tudatosodjon, milyen egyszerűen könnyítheti meg magának a számítógép használatát a Microsoft Windows operációs rendszer beállításai segítségével, például a szövegméret és a rendszerhangok módosításával. A vidám hangvételű kampány többek között hasznos információkat közöl az Overview of Aging and Accessible Technology (A korosodás és a kisegítő technológiák bemutatása) című webhelyen, ahol a tanácsok felsorolását Brian Basset, az országszerte elismert karikaturista és az Adam@Home képregénysorozat alkotója illusztrálta.

A Microsoft belső előírásai immár 15 éve megkövetelik, hogy a termékek minden felhasználó számára használhatók legyenek. A cég most egy országos vizsgálatot rendelt meg, hogy tisztábban lássa, mekkora a kisegítő technológiák potenciális piaca. A The Wide Range of Abilities and Its Impact on Computer Technology (A képességek változatossága és annak a számítástechnikára kifejtett hatása) című beszámolóból kiderül, hogy az enyhe fogyatékossággal élőknek is hasznára válhatnak a kisegítő technológiák. Vegyük például azokat, akik nehezen tudják csak kibetűzni az újságokat – az Egyesült Államok 18 és 64 év közötti felnőtt lakosságának körülbelül egyharmadát érinti ez a probléma – nekik alighanem a számítógép képernyőjén látható betűk elolvasása is gondot okoz. Ez a probléma egyszerűen megoldható, csupán át kell állítani a betűk méretét.

“Elsőre meglepőek voltak a kutatás eredményei, különösen a különböző fogyatékossággal élő számítógép-felhasználók nagy száma, de arra gondoltunk, ez is segít eloszlatni azt az elterjedt tévhitet, hogy az emberek két csoportra bonthatók: fogyatékosokra és ép emberekre.” – mondta Madelyn Bryant McIntire, a Microsoft kisegítő technológiai csoportjának igazgatója. “A valódi helyzet az, hogy több millióan vannak, akiknek képességei a folytonos tartománynak olyan részére esnek, hogy a kisegítő technológia előnyös lehet számukra. A Microsoft abban a reményben hozza nyilvánosságra a vizsgálat eredményeit, hogy ez tovább ösztönzi a technológia iparág minden szereplőjét arra, hogy innovációval segítse a termékek akadálymentes használhatóságát.”

A Korosodó munkavállalók nevű kampány: technológiai tájékoztatás és megoldások a korosodóknak
A Forrester vizsgálata kiemeli, hogy kapcsolat áll fenn a népesség elöregedése és a kisegítő technológiák iránti igény fokozódása között. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-re 40 éven felüli lesz az Egyesült Államok munkaerejének több mint 50 százaléka. A trend tartósnak mutatkozik: a munkába lépő fiatal korú munkavállalók száma várhatóan csökken, míg az idősebbek vélhetően egyre később igyekeznek majd nyugdíjba menni.

Az AARP (korábban a Nyugdíjasok Amerikai Társasága) jelentése szerint az egészségi állapot javulása, az életkor növekedése, illetve az anyagi rászorultság miatt a 45 éven felüliek 69 százaléka tervezi, hogy 65 éves kora után is dolgozni fog. Ezek a statisztikai adatok rávilágítanak, mennyire sürgős, hogy megvizsgáljuk, milyen hatással lesz az ország munkaerejére és gazdaságára ez a demográfiai eltolódás, és megkeressük rá a megoldást.

“Az erejük teljében lévő és az idősebb dolgozók sokkal tovább terveznek aktív dolgozók maradni, akár szabad elhatározásból, akár szükségből. Ezért kulcsfontosságú lesz, hogy olyan technológia álljon rendelkezésükre, amely nem feledkezik meg változó képességeikről, és alkalmazkodik hozzájuk.” – jelentette ki Jim Emerman, az Amerikai Korosodási Társaság ügyvezető igazgatója. “A Microsoft kampánya, amelyet azért indított, hogy tudatosítsa a problémát a vállalatoknak és maguknak a korosodó munkavállalóknak a körében, jelentős mértékben hozzájárul társadalmunknak a demográfiai változásokhoz való alkalmazkodásához. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Microsoft is segítségünkre van ebben a munkában.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés