Connect with us

Hirdetés

technokrata

Változások a magyar IT-szektor csúcsain 2003 – Sugár marad, Felkai megy

Dotkom

Változások a magyar IT-szektor csúcsain 2003 – Sugár marad, Felkai megy

Bár a magas fluktuáció általában egészségtelen folyamatok jele a vállalatoknál, a hierarchia legmagasabb csúcsaira ez nem feltétlen vonatkozik.

Különösen az IT szektorra jellemző, hogy a vezetők néhány évente új kihívások és tapasztalatok után néznek, amit nem mindig a cégüknél találnak meg. A jelenség azonban nem káros, sőt a frissítés kifejezetten hasznos lehet a gyorsan változó technológiai iparban. Összeállításunkban megpróbálunk teljes képet adni a legnagyobb hazai IT cégeknél történt változásokról.

Albacomp: Koródi utódja Laufer Tamás
Koródi Bálint vezérigazgató 2003. február 1-jével közös megegyezéssel távozott az Albacomp Rt. vezetői székéből. Nem sokkal azután, hogy 2003. január 29-én különösen nagy értékre elkövetett vámorgazdaság miatt négy év börtönbüntetésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Minárovits Jánost, az Albacomp számítástechnikai cég volt ügyvezető igazgatóját. A bíróság aktái szerint az 1990-es évek elején az Albacomp vezetői vámterhek és az ÁFA megfizetése nélkül importáltak számítógép-alkatrészeket, melyeket így jóval olcsóbban kínáltak megvételre. A büntetés kiszabásában nagy szerepet játszott, hogy 2002. április elsejétől hatályba lépett az a törvénymódosítás, amely lehetővé teszi a számítógépek és alkatrészeik vámmentes behozatalát. 2003. februárjában Laufer Tamás – a SZÜV korábbi vezérigazgatója, azelőtt pedig az Oracle Hungary ügyvezető igazgatója – került az Albacomp élére. Vezetése alatt az Albacomp jelentős piaci eredményeket ért el és pénzügyileg is pozitív eredménnyel zárta a 2003-as évet.

Lemondott posztjáról Törő Csaba, a PanTel vezérigazgatója
Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének elnökeként is ismert Törő Csaba február elején mondott le a PanTel Rt. vezérigazgatói posztjáról. Törő Csaba lemondásának háttérben eltérő tulajdonosi üzletfilozófia áll. Hasonló okokból mondott le 2002. nyarán Nemes Dániel 6 év sikeres munka után a telnet Magyarország elnök-vezérigazgatói posztjáról.

Új vezérigazgató az Emitel Rt. élén
2003. március 1-jétől Kozma Béla a Matáv tulajdonában lévő Emitel Rt. új vezérigazgatója, aki 2001. márciusa óta a Makedonskii Telecomunikacii (Maktel) műszaki vezérigazgató-helyettese volt. Megbízása 2003. február 28-án járt le, csak úgy, mint az Emitel Rt. addigi vezérigazgatójának, Yoel Harelnek, aki szerződését nem kívánta meghosszabbíttatni.

Montana: két új vezérigazgató-helyettes
Április végén nevezte ki a Montana Rt. vezérigazgató-helyettesi posztjaira Snoj Katalint és Tóth Lászlót. Snoj Katalin a cég operatív működését és adminisztratív teendőit irányítja, míg Tóth László a műszaki feladatokat felügyeli a legmagasabb szinten május 1-től. Mindketten cégen belülről kerültek kinevezésre, Snoj Katalin 1998, Tóth László pedig 1999 óta munkatársai a cégnek.

Straub Elek a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke
Straub Eleket, a Matáv elnök-vezérigazgatóját május 15-én két évre a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnökének választották meg. Straub Elek és az általa irányított vállalat az elmúlt években több szakmai és társadalmi elismerésben részesült. 1999-ben Straub Elek megkapta az Év Menedzsere magyarországi díjat, 2000-ben pedig az Év Vezérigazgatója nemzetközi díjat. A vállalati sikerek közül kiemelkedő a Financial Times Globális Távközlési Díja, valamint a KHVM Innovációs Díja. 1998-ban a Matáv lett az Év Adományozásban Élenjáró Gazdasági Szervezete. 1997-ben, 1998-ban és 1999-ben a BÉT a Matávot minősítette az év Legjobb Tőzsdei Kibocsátójának. A vállalat 2002-ben amerikai innovációs díjat kapott.

Személyi változások: Carnation, Szekfű Balázs, IVSZ
2003. május 15-étől Szekfű Balázst Csata Sándor váltotta fel a Carnation Internet Tanácsadó Rt. igazgató tanácsának elnöki székében. Szekfű Balázs új vállalkozást indított útjára: 2003. május 15-étől az LBG Network Kommunikációs Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be, majd elnök lett, végül itt is lemondott. Ez év júniusának végén Dr. Kóka János, az IVSZ elnöke Szekfű Balázst bízta meg az IVSZ igazgatói teendők ellátásával. Az IVSZ elnöke korábban felmentette tisztségéből Fülöp Melindát, aki 7 éven át töltötte be az ügyvezető igazgatói pozíciót a szervezetben.

Új vezetők a Matáv Csoport leányvállalatai élén
2003. július 1-jétől átalakult az Ept Rt. és a Matávcom Kft. menedzsmentje: 2003. július 1-jétől Lipp István, az Ept Rt. vezérigazgatója tölti be a MatávCom Kft. vezérigazgatói pozícióját. A Matávcom eddigi vezetője, Kapeller János ügyvezető igazgató a társaság működési vezérigazgató-helyettese lett. Az Ept Rt. vezérigazgatói feladatait július 1-jétől Molnár Róbert marketing és értékesítési igazgató látja el.

Golubeff Róbert az Intel regionális disztribúciós igazgatója
2003. július 1-től Golubeff Róbert az Intel regionális disztribúciós és üzletfejlesztési igazgatója. A szakember Magyarország mellett Észtország, Litvánia, Lettország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Montenegro területén felelős az Intel disztribúciós, stratégiai és piacfejlesztési tevékenységéért.

Új marketingigazgató a Nokiánál
Dér Attila, a Nokia új marketingigazgatója 2003. július 21-étől tölti be pozícióját. A szakember korábban a Reckitt Benckiser Kft.-nél dolgozott, telekommunikációs tapasztalatra a VRAM Rt.-nél (Vodafone) tett szert, ahol termékfejlesztéssel és promóciók szervezésével foglalkozott. Ménesi Zsolt, a vállalat korábbi marketing vezetője Dubai-ban, az Egyesült Arab Emirátusokban folytatta munkáját, ahol a Nokia közel-keleti régiójának marketing tevékenységéért felelős. Ménesi Zsolt 1997 óta irányította a Nokia magyarországi és romániai marketing tevékenységét, nevéhez fűződik a Nokia márkanév felépítése Magyarországon.

HP Magyarország: változások a HP-divíziók élén
A HP Magyarország az ősszel véglegesítette a volt Compaq-os termékmenedzser Molnár Imre, a Személyi Számítógépes Rendszerek divízió megbízott üzletágvezetői pozícióját. Molnár ez év júliusa, a korábbi igazgató, Scharek Viktor távozása óta irányította megbízott vezetőként a divíziót. Molnár Imre korábban a Személyi Számítógépes Rendszerek Üzletágon belül üzletfejlesztési igazgatóként tevékenykedett. 2003. október 13-ától kezdődően K. Szabó Zoltán a HP Magyarország Kft. államigazgatási értékesítési igazgatója. A szakember – aki három év elteltével tért vissza a HP-hez, ahol korábban hét éven keresztül dolgozott kereskedőként, illetve kereskedelmi igazgatóként – a nagygépes rendszerek eladásáért felelős.

Új kinevezések a Scala Business Solutions-nél
A Scala Business Solutions bejelentette, hogy Szücs Orsolyát – aki ez év januárjától a vállalat közép- és kelet-európai régiójának új piacokért felelős értékesítési igazgatójaként tevékenykedett – a régió új piacokért felelős igazgatójává nevezték ki, Tim Newtont pedig a Scala Business Solutions ügyféltámogatásért felelős senior alelnöke lett.

Matáv-változások – November 1-jétől új vezérigazgató az Axelero Internetnél
A Matáv nemrég jelentette be Simó György kinevezését az Axelero Internet vezérigazgatójává. Elődje, Drajkó László szerződése lejártával távozott a cégtől, teljesítve azokat az elvárásokat, amelyeket szerződésére nézve vállalt. Simó György, aki előtte a cég általános vezérigazgató-helyettese volt, 2003. november 1-jétől tölti be az Axelero Rt. vezérigazgatói posztját. A Matáv internetes leányvállalatának média üzletága éléről még a tavasszal távozott Krecz Tibor ügyvezető-igazgató, aki 2003. április 1-jétől újonnan induló, saját média-produkciós és tanácsadó cégében kamatoztatja szakértelmét. Az ügyvezető igazgató távozása után a média üzletágat Simó György általános vezérigazgató-helyettes felügyelte, a főszerkesztői teendőket az óta is Weyer Balázs látja el, az értékesítési területért pedig Mester Sándor felel. Dr. Csányi Sándor, a Matáv igazgatósági tagja 2003. november 26-i hatállyal mondott le igazgatósági tagságáról. Lemondása azzal függött össze, hogy magánemberként egy telekommunikációs társaságba kívánt befektetni. A befektetés ágazati jellege és a Matáv vezető testületében betöltött tisztség összeegyeztethetetlen a Gazdasági társaságokról szóló törvény vonatkozó tartalmával és a Matáv alapszabályával. Az Igazgatóság továbbra is határozatképes, működése folyamatos. Várhatóan 2004 áprilisában, az évi rendes közgyűlésen döntenek a megüresedett igazgatósági tagsági hely betöltéséről.

Új kereskedelmi igazgató az eTel Magyarországnál
A 37 éves Sátor Csaba novembertől az eTel Magyarország új kereskedelmi igazgatója. Ezt a posztot korábban több mint egy évig Lukács Tamás ügyvezető igazgató egyéb feladatai ellátása mellett töltötte be. Sátor Csaba a TVNET Számítástechnikai Kft. ügyvezető igazgatói beosztásából igazolt át az eTel-hez.

Pataki Dániel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter bejelentette, hogy javaslatára a Miniszterelnök 2004. január 1-jétől Pataki Dánielt, a minisztérium jelenlegi hírközlési helyettes államtitkárát kinevezte a Nemzeti Hírközlési Hatáság (NHH) elnökévé. A kinevezés 5 évre szól.

Elváltak a Pannon GSM és Felkai György útjai
Közös megegyezéssel távozott tisztségéből Felkai György, a Pannon GSM kommunikációs igazgatója. A szakember három hónappal ezelőtt látott munkához a távközlési cégnél, majd most, a próbaidő lejártával fejezte be tevékenységét. A Pannon GSM Távközlési Rt. sajtó és információs igazgatója, Suba János a mobiltársaságtól az Európai Unió Kommunikációs Közalapítványhoz igazolt át 2003. január elsejétől.

A Matáv Igazgatósága újabb három évre szerződést kötött a Westel vezérigazgatójával
A Matáv Igazgatósága december 19-i ülésén 2007. március 31-éig meghosszabbította Sugár András, a Westel vezérigazgatójának munkaszerződését. Mint ismeretes, a Westel a Matáv 100%-os tulajdonú leányvállalata, előfizetőinek száma 2003 decemberében meghaladta a 3,7 milliót.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés