Connect with us

Hirdetés

technokrata

Országgyűlési igen az elektronikus adóbevallás kiterjesztésére

Dotkom

Országgyűlési igen az elektronikus adóbevallás kiterjesztésére

2005. január 1-től minden adózó számára megnyílik a bevallási és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének elektronikus formája az APEH felé.

A 2003. november 10-én elfogadott törvénycsomagban az Országgyűlés megerősíti az elektronikus aláírás különböző területeken való felhasználhatóságát. Az egyik legfontosabb területen, az adóbevallásnál, az adózás rendjéről szóló törvény a Pénzügyminisztérium hatáskörébe utalta az elektronikus adóbevallás részletes szabályainak kialakítását. Várhatóan az elektronikus aláírás technológiája fogja biztosítani a bevallások hosszú távú integritását és letagadhatatlanságát, azaz a hitelességét.

A Netlock üdvözli a döntést, és egyben reméli, hogy az adóbevallások hitelesítéséhez használt, jelenleg az adóhivatal által kiadott tanúsítványok kibocsátása, később piaci alapon működhet majd Magyarországon, az elektronikus aláírásról szóló törvény szellemének megfelelően és versenyjogi szempontból is megnyugtató módon. Ez annál is inkább kívánatos lenne, mert EU-s versenyjogi szempontból már most is aggályos, hogy még mindig – jelenleg már indokolatlanul – az állam biztosít tanúsítványokat.

A törvényjavaslat elfogadása reményt keltő azon területek számára, ahol szintén fontos a hiteles elektronikus kommunikáció és az adatvédelem. Így a számvitelben, az elektronikus kereskedelmi ügyletekben, a cégjegyzési eljárás vagy a közigazgatási eljárások során. A felhasználási területek köre pedig egyre szélesedik.

Vonatkozó törvényi szabályozás

Az Országgyűlés 2003. november 10-én elfogadta az adókról és járulékokról, a fogyasztói árkiegészítésről, az energiaadóról, a környezetterhelési díjról és a számvitelről szóló törvények módosító javaslatát, valamint az adózás rendjéről szóló új törvényt.

Az állami adóhatóság hatáskörébe tartozó adók tekintetében azon adózó, amelynek adóztatási feladatait a Kiemelt Adózók Igazgatósága látja el, elektronikus úton, elektronikus aláírás alkalmazásával köteles teljesíteni a 2004. január 31-éig keletkezett adóbevallási kötelezettségét (Az adózás rendjéről szóló tv. 183.§ (1) bek.). 2004. február 1. napjától fenti adózókon túl a 3000 legnagyobb adóteljesítménnyel rendelkező adózó (Az adózás rendjéről szóló tv. 175.§ (9) bek.) is elektronikusan köteles adóbevallását teljesíteni, várhatóan szintén elektronikus aláírással hitelesítve az adatokat.

A tagdíjbevallás – a vonatkozó jogszabályi és technikai feltételek megléte esetén – minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátott elektronikus dokumentumban, számítógépes hálózat útján is teljesíthető. Ebben az esetben a tagdíjbevallást a pénztárak is elektronikus dokumentum formájában tartják nyilván (2002. évi XLII. törvény 204.§ (2). Hatályba lép 2004. január 1-én.).



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés