Connect with us

Hirdetés

technokrata

Biztonságos VPN – mobil internetezőknek

Dotkom

Biztonságos VPN – mobil internetezőknek

A Stonesoft megoldásával egy adott mobilszolgáltatón keresztül teljes értékű és biztonságos Virtual Private Networköt használhatnak azok, akik mobil eszközzel kapcsolódnak az Internetre.

A mobil virtuális magánhálózatok (Mobile Virtual Private Network, MVPN) szerepe rohamosan nő a mobilfelhasználók és az Internet között zajló üzleti információcserében. Tekintve, hogy nyilvános hálózatokon továbbított adatokról van szó, és a mobil üzleti kommunikáció rendkívül magas biztonsági szintet követel meg, a VPN-technológia egyre nagyobb népszerűségre tesz szert.

A VPN-technológia használata során a nyilvános hálózaton egy virtuális csatornát hoznak létre a két végpont között. A virtuális csatorna biztosítja, hogy az adatok a megfelelő rendeltetési helyre érkezzenek, illetve úgy kerüljenek titkosításra, hogy csak a címzett legyen képes dekódolni. A VPN-nel titkosított adatok kiegészítő redundáns adatokat is tartalmaznak, amelyek a mobil internetezésben használt GPRS-hálózaton folyó adatforgalom 20-40 százalékát is kitehetik, jelentősen terhelve a kommunikációs csatornák kapacitását.

Szlovénia második legnagyobb mobilszolgáltatója, az Si.mobil a Stonesoft tűzfal megoldásával kínál a GPRS-felhasználók számára MVPN–szolgáltatást, amelyhez nincs szükség külön VPN-kliensre vagy VPN-szoftverre. A mobil felhasználó hívása GPRS-en keresztül érkezik az Si.mobil kapcsolóegységébe, ahonnan a StoneGate egy VPN-csatornát nyit a felhasználó vállalati hálózat felé. Az adatok cseréje VPN-en zajlik a vállalati hálózat és a StoneGate között, míg a StoneGate és a végfelhasználó között GPRS-en. Ha szabványos VPN-technológiát használtak volna a GPRS-hálózaton, az akár 40 százalékot is elérő kapacitásveszteséget okozott volna. A végeredmény az, hogy a végfelhasználó elérheti vállalati hálózatát és saját környezeti beállításait külön VPN-kliens és -szoftver nélkül, és nem tapasztal lassulást a titkosított csatorna miatt. A StoneGate illeszkedési funkciói lehetővé tették, hogy bármilyen IPsec-szabványú termékkel sikeres VPN-csatorna jöjjön létre.

A StoneGate centralizált, vállalati szintű felügyeleti rendszerével és nagy teljesítményű felügyeleti eszközeivel jelentősen csökkenthetők az adminisztrációs terhek. A tűzfalak operációs rendszere a kezdeti beállítások után nem igényel külön adminisztrációt – valójában láthatatlan is marad. Támogatott funkciók még a szabály alapú sablonok, az öröklődés, részszabály-alapok, a többszörös adminisztrátori szint, a kiterjedt naplószűrési és –válogatási eszközök, valamint adott az a lehetőség, hogy a tűzfalak egyidejűleg felügyelhetők több grafikus felhasználói felületről is. A StoneGate felügyeleti rendszer rendkívül egyszerűen működtethető, és mivel lehetőséget ad arra, hogy különböző területeket lehatárolva különböző személyek eltérő felügyeleti jogokat kapjanak, ezért az adminisztrátorok nem tévedhetnek véletlenül rossz területre.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés