Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP: első hely a világ szuperszámítógépeinek listáján

Dotkom

HP: első hely a világ szuperszámítógépeinek listáján

HP Superdome és Integrity szervereinek köszönhetően a vállalat minden versenytársánál több szuperszámítógépes helyszínnel rendelkezik.

A HP-nak immár egymást követő negyedik alkalommal sikerült megszereznie az első helyet a világ 500 legnagyobb, műszaki és üzleti rendeltetésű számítógépes rendszereinek szállítóit rangsoroló listán.

A vizsgált minta közel egyharmada – összesen 165 helyszín – a HP gépeivel dolgozik. Így a HP valamennyi technológiai szállítónál nagyobb arányban képviselteti magát az ötszázas listán. Nagy teljesítményű HP Integrity, Superdome és AlphaServer rendszereinek köszönhetően a cég tovább növelte részesedését a 2003 júniusában közzétett adathoz (159 helyszín) képest, és az öt legnagyobb rendszer közül kettőt tudhat magáénak (a második helyen álló Los Alamos National Laboratroryt és az ötödik helyezett Pacific Northwest National Laboratoryt).

Az Intel IA-32 és Itanium 2 architektúrájú szuperszámítógépeknél jelentős számbeli növekedést regisztráltak: a félezerből 189 helyszínen ilyen rendszerek működnek (idén júniusban számuk még csak 119 volt). A 189-ből harminchárom rendszert a HP szállított – köztük hét HP Integrity Superdome fürtöt és az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumához tartozó Pacific Northwest National Laboratorynél telepített HP rx2600 szerverfürtöt. Ez utóbbi a világ legnagyobb teljesítményű Itanium 2 alapú rendszere.

A listán szereplő HP-s helyszínek közül 121 PA-RISC vagy Itanium processzorokkal felszerelt HP Superdome szerverekkel, 18 pedig HP AlphaServer kiszolgálókkal dolgozik – ezek egyike a Los Alamos National Laboratory kutatóintézet AlphaServer-alapú ASCI Q rendszere, amely az USA legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe.

A szuperszámítógépek ötszázas listáját évente kétszer állítják össze az amerikai University of Tennessee és a németországi Mannheimi Egyetem, valamint a NERSC Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói. A lista a processzorsebességet és skálázhatóságot mérő Linpack N*N Benchmark szerint rangsorolja a világ szuperszámítógépes rendszereit.

Tovább


Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés