Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobil önkormányzati kutatómunkát támogat a Pannon GSM

Dotkom

Mobil önkormányzati kutatómunkát támogat a Pannon GSM

Hivatali ügyintézés mobilon.

A Pannon GSM és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 2003. szeptember 16-án írta alá azt a támogatási szerződést, amely egy nemzetközi viszonylatban is előremutató elektronikus közigazgatási modell kidolgozását és meghonosítását tűzte ki célul. Az első ilyen, SMS alapú ügyintézési megoldások akár már jövőre megvalósulhatnak Magyarországon.

Az m-kormányzati, azaz a mobiltelefonon keresztül történő önkormányzati ügyintézés Európa-szerte kezdeti stádiumban lévő, ám kiemelt figyelmet érdemlő terület. Az Unióban megfogalmazott irányelvekkel összhangban kezdi meg most a BKÁE Államigazgatási Karának Közigazgatás-szervezési és Urbanisztikai Tanszéke a GSM alapú közigazgatás lehetőségeinek felderítését.

Egyes helyi önkormányzatoknál már jelenleg is lehet szöveges üzenetben sorszámot kérni, vagy éppen – emelt díjas SMS-ben – parkolási díjat leróni, az m-kormányzat lehetőségei azonban mindezen jóval túlterjednek, az adók megfizetésétől kezdve a szavazáson át a közterület-foglalási engedélyek igényléséig és kiutalásáig. A GSM technológia ilyen célú alkalmazása kézenfekvő, hiszen az elektronikus ügyintézésre – banki számlakezelésre, vásárlásra – jelenleg használt Internet lakossági lefedettsége még az Európában ezen a téren legfejlettebb skandináv államokban is csupán fele a mobil penetrációnak, míg Magyarországon száz lakosra több mint 75 mobiltelefon, ám csupán 16 Internet-előfizetés jut.

Mindez azt is jelenti, hogy az m-kormányzati megoldások bevezetésének nem technológiai, hanem sokkal inkább szervezeti, jogi akadályai vannak. Éppen ezért a Pannon GSM anyagi és szakmai támogatásával, több vidéki város, valamint egy fővárosi kerület önkormányzatával együttműködésben megvalósuló kutató- és fejlesztőmunka célja, hogy olyan átfogó mobil alkalmazási programcsomagokat dolgozzanak ki, amelyek kész mintaként, azonnal érvényesíthető rendeleti keretként szolgálhatnak az m-kormányzatot bevezetni szándékozó önkormányzatok számára. Amint Tózsa István, az egyetem kutatást vezető tanára elmondta, ezek a csomagok ügymeneti megoldást nyújtanak majd az SMS-ben vagy WAP-on benyújtott igénylések iktatására, a befizetések könyvelésére, a szükséges szervezeti átszervezésekre, de az önkormányzat és a mobil szolgáltató között kötendő szerződésre is.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés