Connect with us

Hirdetés

technokrata

Letartóztatták, majd szabadon engedték a Blaster alkotóját

Dotkom

Letartóztatták, majd szabadon engedték a Blaster alkotóját

A Blaster féreg B változatának elterjesztésért vádolt amerikai tinédzserre – ahogy azt korábban előre jeleztük – lecsapott a hatóság. A bűnüldözés karmainak szorítása azonban rövid időn belül csökkent a fiatalemberen.

Jeffrey Lee Parson – így hívják azt a 18 éves amerikai fiatalt, akit az USA-beli hatóságok azzal vádolnak, hogy ő terjesztette el a Blaster féreg B változatát az Interneten. A Minnesota-ban élő, a virtuális világban teekid néven ismert tinédzser a való életben is nagy jelenségnek mondható: 190 centiméter feletti magasságával és 150 kilogrammos tömegével messziről kirí az emberek közül. Csakúgy, mint az eszével: Parsont jó tanulónak és okos fiúnak tartja környezete.

De térjünk vissza a történtekre! A múlt hét pénteken letartóztatták teekidet, majd rekordgyorsasággal megállapították az első meghallgatás idejét. Szeptember 17-ére tűzték ki a tárgyalás kezdetét, ám az addig hátralevő időt Parson mégis ˝szabadlábon˝ töltheti. A 25 ezer dolláros óvadék kifizetését követően ugyanis házi őrizetbe vonulhatott a tinédzser, azzal a feltétellel, hogy nem hagyja el lakóhelyét, illetve nem használ semmilyen, Internet-csatlakozásra alkalmas eszközt (a fiú számítógépeit [összesen hét darabot] a hatóságok korábban lefoglalták). Ezen felül egy elektronikus jeladó is rákerült Parsonra, ha netán mégis megpróbálna eltűnni a törvény szigora elől.

Annak a törvénynek a szigora elől, mely akár 250 ezer dolláros bírságot és tíz év börtönbüntetést is kiróhat a fiatalra. Mindezt azért, mert Parson némileg módosította, majd elterjesztette a súlyos Windows sérülékenységet (RPC-hiba) kihasználó Blaster férget. Valószínű azonban, hogy ha elítélik is, nem kapja meg a maximális büntetést, hiszen a digitális károkozó második változata korántsem okozott akkora károkat, mint az eredeti. A Blaster több mint félmillió számítógépet fertőzött meg, és csak a Microsoftnak 5-10 millió dolláros anyagi kiadást okozott a probléma kezelése, elhárítása – ezzel szemben a Blaster.B alig 7000 PC-t ért el.

Hogyan bukott meg?

Parson ott követte el a hibát, hogy túlságosan nagy ellenőrzéshez akart jutni a megfertőzött számítógépek felett. Ennek eléréséhez ugyanis úgy módosította a férget, hogy az saját website-jához, a www.t33kid.com-hoz csatlakozott sikeres fertőzés esetén, lehetővé téve a tinédzsernek az áldozatul esett PC feletti irányítást. Ez viszont megkönnyítette a nyomozóhatóságok dolgát is, akik ezen a nyomon elindulva hamar rábukkantak Parsonra. A féreg eredeti alkotóját még mindig keresi az FBI.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés