Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kína lekörözi Tajvant a notebook-gyártásban

Dotkom

Kína lekörözi Tajvant a notebook-gyártásban

A világ legnagyobb lakosságával rendelkező országból még a második világháborút követően elszakadt sziget mindeddig élen járt a legyártott noteszgépek tekintetében – ám Tajvan még idén leszorul a képzeletbeli dobogó első helyéről.

A brit IMS Research kutatócég szerint még idén beelőzi Kína Tajvant az előállított noteszgépek tekintetében. Az elmúlt időszak ugyanis magával hozta a notebookok iránti érdeklődés jelentős növekedését, ami azzal járt, hogy minél több eszközt készítenek a gyártók. A nagyobb volumen azonban azt is jelenti, hogy pár százalékos költség-megtakarítás is sokat hozhat a konyhára. A gyártási költségek lefaragásában nemcsak az újabb technológiák bevezetésével lehet sikereket elérni, hanem a termékeket előállító munkaerő minél alacsonyabban való megfizetésével is. Erre pedig Kína jelenti a tökéletes megoldást.

A legtöbb nagy notebook-PC gyártó már áthelyezte, vagy éppen áthelyezi a gyártást a lassan másfél milliárdnyi lakossal rendelkező országba – főként azok a tajvani cégek, akik eddig a szigeten levő munkaerőt alkalmazták. Előrejelzések szerint idén már 20 millió noteszgép készül el Kínában, ami több mint 50 százaléka a 2003-ra legyártani tervezett hordozható számítógépeknek. Tajvan számára csak az jelent vigaszt, hogy a kínaiak a ˝kulimunkát˝ végzik el, a kutatás és fejlesztés továbbra is a cégek főhadiszállásán marad (azaz főként a szigetországban).

Kína legnagyobb noteszgépgyártó központja Suzhou, mely az ország keleti részén található. Ennek a területnek az éves termelése 10 millió körül van, ami kicsivel több, mint a világ teljes kapacitásának a negyede. Itt megtalálható a kilenc legnagyobb tajvani cég gyára is – többek között olyan nevek képviselik magukat, mint az Acer vagy a Mitac. Ráadásul a koreai Samsung is tervbe vette, hogy ide helyezi noteszgép-gyártását.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés