Connect with us

technokrata

A Seagate: a nagy visszatérés?

Dotkom

A Seagate: a nagy visszatérés?

Az OEM-ek számára már elkezdte szállítani a Seagate új, noteszgépekbe szánt merevlemezeit – közel 6 év kihagyás után.

Úgy tűnik, az év a nagy visszatérések időszaka, hiszen a Seagate és a Western Digital is 2003 közepét választotta arra, hogy (újból) megjelenjen a piacon. Ennek okait a notebookok egyre növekvő népszerűségében kell keresni, illetve abban, hogy ezen eszközök – asztali számítógépekbe szánt társaikkal szemben – nagyobb haszonkulccsal kecsegtetik a gyártókat. Igaz, a speciális feltételek miatt komolyabb felkészültség kell egy noteszgépbe szánt merevlemez gyártásához, mind a desktop PC-kben teljesítő társaikéhoz.

A Seagate Momentus családjáról már június elején írtunk. Az akkori bejelentés szerint egy 20 és egy 40 GB-os kapacitással bíró típust bocsát a gyártó útjukra, melyeken a tárolóhelyet úgy biztosítják, hogy minden egyes winchesterbe csak egy lemez kerül – a Seagate szerint ezzel biztonságosabbá vált a működés a legtöbb modellhez képest, ami több lemezt tartalmaz még ekkora kapacitások esetén is. Mindkét meghajtó lemeze percenként 5400 fordulatot képes megtenni, s mindkettőben 2 MB-nyi puffer található. A Seagate azonban lehetővé teszi vásárlói számára, hogy 8 MB-os pufferrel rendelkező modelleket is megvehessenek – ez a gyártó szerint körülbelül 15 százalékos teljesítménynövekedést jelent. Új képesség a QuietStep elnevezésű technológia, amely révén a merevlemezek kisebb zajjal működnek korábbi társaikhoz képest.

A fentiekből látszik, hogy a Seagate nem hagyott semmit sem a véletlenre. Nemrég megkezdte az OEM-ekhez való kiszállítást is, így hamarosan megjelennek az első példányok a kereskedelemben is. A cég nagyra törő célja a Momentus családdal, hogy a globális piac 10 százalékát egy év alatt, 2004. júniusára megszerezze. Ez nem lesz könnyű, ugyanakkor Teh Ban Seng (a cég ázsiai piacokért felelős eladási és marketing igazgatója) elmondta, hogy a piacra való újrabelépés a lehető legideálisabb pillanatban következett be: a technológiai buborék kipattanása után már konszolidálódni látszik a helyzet, ráadásul a konkurencia száma is alaposan megcsappant. Három évvel ezelőtt ugyanis még tizenöt gyártó kereste a forgalmazók kegyeit, ám mára ez a szám már majdnem a felére, mindössze nyolcra csökkent.

Kis statisztika

Az Internatinal Data Corporation felmérése szerint az idei évben közel 33 millió, noteszgépbe szánt egységet fognak gyártani. Becslések szerint ez 2004-re már el fogja érni az 50 milliós darabszámot. Jelenleg a notebook winchesterek a teljes merevlemez-gyártás mintegy harmadát jelentik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

balmuda

SmartPhone

A japán kenyérpirítógyár mobilokkal próbálkozik

2021. május 17. hétfő
legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés